Ünsal ERGEL/ANKARA

CHP’nin içinde bir süredir konuşulan Özgür Özel-Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki gerginlik, kurultay sürecinden günümüze devam ediyordu. Halef-selef genel başkanlar arasındaki bu gerginliğe ilişkin pek çok iddia gündeme gelirken, ilk görüşmeyi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın arabuluculuğu ile gerçekleştiği öğrenildi.

Dün akşam gerçekleşen görüşmenin Çankaya Belediyesi değil de, Ankara Büyükşehir Belediyesi tesislerinde olması “Mansur Yavaş etkisiyle Özgür Özel-Kılıçdaroğlu arasındaki buzlar eridi” yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Talep Özel’den geldi

CHP’de 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak tüzük kurultayı için son hazırlıklar devam ederken, Özel ilk olarak eski başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın’la buluşmuştu. Ardından çıkışta bir açıklama yapan Özel, Kılıçdaroğlu ile de bir görüşme gerçekleştireceğini söylemişti.

Bu iradesini açıklamasının ardından devreye giren Mansur Yavaş, bu görüşmeyi ayarladı ve ev sahipliği yaptı. Kulislerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özel’e randevu vermek istemediği hatta ayağı kırılınca “geçmiş olsun” dileğinde bile bulunmadığının konuşuluyordu. Ancak iddia edildiği gibi olmadı. Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’na davette bulunmuş, Kılıçdaroğlu da bu daveti kabul etmişti.

Tüzük taslağına ilişkin bilgi verdi

Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’na tüzükte yapmak istedikleri değişiklikleri, örgütten gelen tüm öneriler doğrultusunda tek tek anlattı. Basına sızan taslak metnin yeni tüzüğün son hali olmadığını, çalışmaların sürdüğünü söyleyen Özel’in en çok tepki çeken önseçim yöntemiyle ilgili de Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiği öğrenildi. Özel; örgüt denetiminde önseçimden yana olduklarını anlattı, Kılıçdaroğlu Özel’in verdiği bilgileri not aldı.

Önseçim tartışması

Tüzük taslağı basına yansıdığında örgüt denetiminde önseçiminin hukuki, gerçekçi olmayacağına, parti yönetiminin tabanın sesine kulak tıkamak istediğine, gerçek önseçimin hakim denetiminde yapılması gerektiğine dair partililerden eleştiriler yükselmişti.

Görüşmelerimi yazılı bildireceğim

Türkiye'nin köprüsü dünyanın en iyisi seçildi! Türkiye'nin köprüsü dünyanın en iyisi seçildi!

Tüzükle ilgili görüş ve önerilerini sözlü dile getirmekten kaçınan Kılıçdaroğlu’nun Özgür Özel’e “Tüzük taslak metnine son şekli verilsin. Görüşlerimi ve önerilerimi yazılı olarak bildireceğim” dediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin tüzük kurultayını seçimli kurultaya dönüştürme girişiminde bulunacağı yönündeki iddiaların gerçek olmadığını Özel’e ifade ettiği belirtilirken, tüzük kurultayını seçimli kurultaya çevirmeyi de düşünmediği söylediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, kulislerde dolaşan haberlerin kendisiyle hiçbir ilgisinin olmadığını söylemenin yanı sıra “Benimle ilgili haberlere benden duymadıktan sonra inanmayın. Bugüne kadar söylenenler dedikodudan ibaret. Tüzük kurultayını seçimli kurultaya dönüştürmek gibi bir girişimde bulunmuyorum. Böyle bir talebimiz yok” dediği öğrenildi.

Bu arada ikili arasındaki görüşmede ayrıca, Kılıçdaroğlu'na yönelik açılan dava, yeni yasama yılı, Anayasa çalışmaları gibi çeşitil konularında kısaca ele alandığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Editör: Ünsal Ergel