Son dönemde kira tespit davalarında patlama yaşanırken, ev sahipleri şimdi de "kira uyarlama" davalarına yöneliyor.

Kira tespit davaları, kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonra meydana gelen ekonomik gelişmeler nedeniyle kira bedelinin yeniden belirlenmesini talep etmek için açılıyor. Bu davalar, kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl sonra açılabiliyor.

Kira uyarlama davaları ise, kira sözleşmesinin yapıldığı tarihte taraflarca öngörülemeyen olağanüstü bir durumun meydana gelmesi halinde kira bedelinin yeniden belirlenmesini talep etmek için açılıyor. Bu davalarda zaman sınırı bulunmuyor.

İşte Kiracıları Çileden Çıkaracak Yeni Yöntem! (1)

Gayrimenkul hukuku uzmanları, uyarlama davalarının son dönemde artış gösterdiğini belirtiyor. Bu artışta, kira zam sınırının yetersiz kalması ve konut fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesi gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor.

Ankara'da ekmeğe zam geldi! Ankara'da ekmeğe zam geldi!

Avukat Hikmet Güngör, uyarlama davalarının açılabilmesi için kiranın düşük kaldığını ve bu durumun öngörülemeyen bir gelişmeden kaynaklandığının ispatlanması gerektiğini söylüyor. Güngör, "Son aylarda öyle örnekler var ki, iki yıllık kiracının ödediği rakamla, güncel değer arasında 3-4 kat fark var. İşte bu fark ev sahibini uyarlamaya itiyor" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten kira uyarısı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten kira uyarısı

Kira tespit ve uyarlama davalarının sonuçlanması, davanın özelliklerine ve mahkemenin değerlendirmesine göre değişebiliyor. Ancak bu davaların uzun ve maliyetli olabileceğini de belirtmek gerekiyor.