Arizona Eyalet Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibinin sirkenin sağlık üzerindeki etkisini ortaya koyan çalışması bilim dünyasını hayrete düşürdü.

Her gün sıvı sirke alan çalışma katılımcılarında nikotinamid adı verilen bir B3 vitamini türünün seviyelerinde önemli bir %86 artış fark edildi. Üstelik bu besin maddesi daha önce iltihap giderici etkilerle ilişkilendirilmişti.

“Depresyonu iyileştiriyor”

Arizona Eyalet Üniversitesi diyetisyeni Haley Barrong ve meslektaşları makalelerinde; "Bu veriler, dört hafta boyunca her gün sirke tüketiminin, genel olarak sağlıklı yetişkinlerde bildirilen depresyon semptomlarını iyileştirebileceği ve [ B3 vitamini] metabolizmasındaki değişikliklerin bu iyileşmeye katkıda bulunabileceği yönünde ek destek sağlıyor" diye yazıyor.

Nutrients dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, CES-D'de gruplar arasında anlamlı bir fark olmasa da, PH9-Q'da yüksek sirke seviyesi grubunda depresif semptomlarda ortalama yüzde 42'lik bir düşüş görülürken, sirke hapı alan kontrol grubunda bu oran yüzde 18 oldu.

7 bin yıllık doğal ilaç

Prof. Dr. Canan Karatay da sirkenin inanılmaz faydalarını sık sık dillendiren isimlerden.

"Grip varsa acile koşmayın, evde sirke kaynatın" diyen Karatay, sirkeye 7 bin yıllık doğal ilaç gözüyle bakıyor.

Buna göre sirke, İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde, besinlerin korunmasında etkili bir rol oynuyor. Ayrıca, elma sirkesinin antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı maddelere karşı koruduğu biliniyor.

Sirkenin faydaları

Uzman Diyetisyen Şengül Sangu Talak'a göre sirkenin faydaları saymakla bitmiyor. İşte sirkenin sağlık üzerindeki etkileri:

"Giresun Sendromu" tıp literatürüne girdi "Giresun Sendromu" tıp literatürüne girdi

Kötü Kolesterolü Düşürebilir: Düzenli olarak sirke tüketmenin LDL- kolesterol ile trigliserid seviyesini düşürdüğü düşünülmektedir. Sirke bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir. 

Kan Şekerini Düzenleyebilir: Düzenli olarak tüketilen az miktarda sirke kan şekerini ve insülin seviyesini düzenlemeye katkıda bulunabilir. Yapılan bir çalışmanın sonucunda sirkenin kandaki glikoz ve insülin oranını baskılayarak düzenlediği görülmüş; yemeklerden sonra glukoz konsantrasyonunu düşürdüğü sonucuna varılmış. 

Yüksek Tansiyona İyi Gelebilir: Laboratuar farelerinde yapılan çalışmaya göre sirke tüketiminin tansiyonu düşürücü etki gösterdiği bildirilmiş. Sirkenin farklı aromalarıyla yemeklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılması, bireylerin tuz tüketimini azaltmaya yardımcı olarak tansiyonu düşürmeye dolaylı bir etki sağlayabilir.

İştahı Baskılayarak Ağırlık Kontrolü Sağlayabilir: Sirke tüketiminin iştahı baskıladığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar, sirkenin içerisinde bulunan asetik asitin mide boşalmasını geciktirici etkisinin olduğunu ve metabolizma hızını arttırdığını gösteriyor. İştah kontrolünün sağlanması, besinlerin daha uzun süre midede kalması ve metabolizma hızının artması besin alımını azaltarak ağırlık kontrolünü destekler. Sirke tüketiminin vücut yağ oranında azalmaya neden olduğunu gösteren çalışmalar mevcut olup; obezite ile ilişkisini inceleyen çalışmalar ise yetersizdir. 

Tümörlere Karşı Etkili Olabilir:  Sirke oksidatif strese karşı sentezlenen polifenollerin kaynağı olup; antioksidan etkisiyle kanser riskini azaltabilir. Kanserojen maddelerin hücrelere verdiği hasarın tamirini ve hücre yenilenmesini destekler. Laboratuar fareleri üzerinde yapılan bir çalışmaya göre sirkeli su ile beslenen farelerin sirkeli suyla beslenmeyen farelere kıyasla daha küçük tümör hücrelerine sahip olduğu bildirilmiş.

Bağırsak Sağlığınızı Koruyabilir: Bilindiği üzere sirke mayalı bir besindir. Mayalanma ile açığa çıkan antioksidanlar gibi yararlı bileşikler sirkenin bağırsak dostu besinler arasında sayılmasına katkıda bulunur. Bu nedenle sirke bağırsak florasını kuvvetlendirerek bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Böylece daha az sağlık sorunu yaşamamızı sağlar. 

Cilt Sağlığına İyi Gelebilir: Sirkenin antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde sirke suyla seyreltilerek kullanıldığında bakterilere karşı etkili olabilir, cilt enfeksiyonlarını önleyebilir, kepek ve kafa derisindeki kaşıntılara iyi gelebilir. Ancak kuru ve hassas bir cildiniz varsa sirkeyi dikkatli kullanmakta fayda var. Sirke kullanımı sonucu cildiniz tahriş olabilir.

Editör: Ömer Göyce