Verilere göre, 2023 yılında toplam 3 milyon 450 bin 953 kişi, daha iyi yaşam koşulları arayışı ve çeşitli diğer sebeplerle bir şehirden başka bir şehre göç etti.

İstanbul: Göçün merkezi

Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul, 2023 yılında hem en çok göç alan hem de en çok göç veren şehir olarak dikkat çekti. Toplamda 412 bin 707 kişi İstanbul’a göç ederken, 581 bin 330 kişi ise İstanbul'dan ayrıldı. İstanbul'dan göç edenlerin en önemli sebebi, daha iyi konut ve yaşam şartları arayışı olarak öne çıkıyor.

Feke'de sedir ormanının eşsiz manzarası Feke'de sedir ormanının eşsiz manzarası

Ankara ve İzmir ise sırasıyla 232 bin 700 ve 147 bin 765 kişi ile en çok göç alan diğer iller arasında yer aldı. Bununla birlikte, İstanbul'u takip eden Ankara ve Hatay da büyük göç veren iller arasında bulunuyor.

Gençler göçte öncü

Göç hareketliliğinde en fazla pay sahibi olan yaş grubu ise 20-24 yaş aralığındaki gençler oldu. Bu yaş grubundaki 647 bin 191 kişi şehirler arasında göç etti. Gençlerin göç etme sebepleri incelendiğinde, eğitim en önemli neden olarak ortaya çıkıyor. 20-24 yaş grubundaki gençlerin büyük bir kısmı, eğitim amacıyla şehir değiştirirken, bir kısmı ise iş bulma ve daha iyi yaşam koşulları arayışıyla göç etti.

Göç nedenleri: Yaşam koşulları ve eğitim

2023 yılında, iller arası göçün temel nedenleri arasında daha iyi konut ve yaşam şartları arayışı, eğitim ve hanedeki bir başka kişiye bağımlı göç yer aldı. Erkeklerin en çok göç etme nedeni daha iyi yaşam koşulları iken, kadınlarda hanedeki bir fertten bağımsız hareket etme oranı dikkat çekti.

Bu veriler, Türkiye genelinde şehirler arası göçün dinamiklerini ve bireylerin daha iyi bir yaşam arayışıyla şehir değiştirme eğilimlerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Editör: Elif Erbay