Aralık 2021’de Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan eski bakan Nureddin Nebati döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurları rekor kırmıştı. Bu dönemde devreye alınan kur korumalı mevduatta yeni düzenlemeler yapılırken Cumhurbaşkanlığı seçimleri geçmesine ve kabine kurulmasına rağmen piyasalarda hareketlilik son bulmadı. Girdi maliyetleri artarken özel sektör çareyi yavaş yavaş zam taleplerini dile getirmekte buldu. Son dönemlerde arka arkaya zam haberleri gelirken ekmek için yeni zam olacak mı sorusu konuşulmaya başlandı.
Ekmeğe zam kesin olarak geleceği gibi fiyatlarda nasıl bir ayarlamanın yapılacağı henüz belli değil. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, fiyatların artmasının yanı sıra gramajda da düzenlemeye gidilmesi gerektiğini açıkladı.
“Zam yapılmak için geç kalındı. Asgari
ücret artacak, sonra sigorta primleri artacak. 260-280 gram ekmek 10 lira olmalı. Piyasada bozukluk kalmadı, bir-iki lira zammı bitti, fırıncıya kazandırıp belli aralıklarla zam yapılmalı, belli aralıklarla durmalı. Haziran ayından itibaren işçinin, fırıncının mağdur olmaması açısından ekmeğin 10 TL olması şart.”
İLÇEDEN İLÇEYE FARKLILIK OLMALI
İlçelere göre ekmeğin satış fiyatlarında farklılık olmasını gerektiğini savunan Kolivar, “Bizi yönetenler diyor ki, ilçelerde ekmek fiyatı aynı olsun. Bugün Beşiktaş, Sarıyer, Şişli’de normal bir fırının kirası 60-70 bin lira. Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa’da 15 bin lira. Gaziosmanpaşa ve Beşiktaş’ta ekmek fiyatı aynı olabilir mi? İlçelerde oturan insanların alım güçleri aynı mı? Orada çalışan işçi farklı para istiyor, kiralar farklı para” dedi.