Gelecek Partili Özdağ’dan Yapıcıoğlu’na: Başkent Washington, Moskova ya da Pekin mi olsun istiyor? Gelecek Partili Özdağ’dan Yapıcıoğlu’na: Başkent Washington, Moskova ya da Pekin mi olsun istiyor?

İstanbul-Edirne arası kısalıyor. Bu hatta maksimum yolculuğun 3 saat sürmesi amaçlanıyor. Bunun içinse çalışmalar Kırklareli’nde başlatıldı.

Kırklareli'nde 71,1 kilometrelik Saray-Kırklareli bölünmüş yolun 33,1 kilometrelik kısmı bitirilerek hizmete açıldı. Burası Kırklareli'ni Saray üzerinden hem Tekirdağ hem de esasında İstanbul'a bağlayan güzergah. Bu yolun şu an 33,1 kilometresinin bitirilerek trafiğe açılmış durumda. Bu sene sonuna kadar da yaklaşık 3,7- 4 kilometre bir bölümü daha bölünmüş yol olarak bitirerek trafiğe açılması planlanıyor.

Yapılan yolla, il, ilçe ve köy yolları geçişlerinin büyük ölçüde rahatlaması bekleniyor. Vatandaşlar için zamandan ve yakıttan tasarruf olması da projenin amaçları arasında yer alıyor.  Projenin karbon emisyonunda da 13 bin 100 ton karbon emisyon salımını azaltacağı hesaplanıyor. 10 bin trafiğin olduğu yolda da yaklaşık 78 dakika, 1,5 saate süren yolculukların süresinin yaklaşık 45 dakikaya ineceği belirtiliyor.

İstanbul-Kırklareli-Edirne yol hattı kapsamında yapımı süren Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı inşaatıyla ilgili de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bilgi verildi. Hızlı trenin Çerkezköy-Kapıkule kesimi 2025 yılı ağustos ayında açılacak. Yapımı süren Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı inşaatının Çerkezköy-Kapıkule kesiminin 2025 yılının ağustos ayında bitirilerek hizmete açılacak. Yaklaşık 360 kilometre olan hattın 229 kilometreye düşürülmesi planlanıyor. Böylelikle Kırklareli, Edirne, İstanbul arası seyahatler kısalacak.

Çerkezköy-Kapıkule kesiminin önümüzdeki sene 153 kilometrelik Kırklareli bölümünün yapılması hedefleniyor. Geri kalan bölümler ise 2026 tarihi verildi. Tamamladığında maksimum yolculuk süresinin 3 saat olacağı ifade ediliyor. Yük ve yolcu taşımacılığın ise 4 kat artması bekleniyor.

Editör: Uğur Kaçar