İstanbul'da merkezi bulunan bazı bankaların olası bir deprem senaryosuna karşı Ankara'da gölge ofisler açtıkları öne sürüldü. 

Bloomberg’in haberine göre; Denizbank, Nisan ayında genel merkezi olarak kullanılan binayı satın almak için 350 milyon dolardan fazla ödeme yaptı ve bu anlaşma, bankanın İstanbul’un en pahalı ticaret bölgesindeki yerini sağlamlaştırdı. Ancak, imzalar atıldıktan hemen sonra, aynı kurum sessizce başka bir şehirde alternatif ofisler aramaya başladı. Nedeni ise İstanbul’da yaşanacak olası bir deprem riski.

'Ankara'da gölge ofisler açılıyor'

Uzmanlar İstanbul’un bir deprem yaşamasının muhtemel olduğunu söylüyor. Geçen yıl 6 Şubat Depremi sonrası güneydoğudaki yıkımın ardından, bankalar olası bir felaket için önceden plan yapıyor. Bu, felaket durumunda sürekliliği sağlamak için başkent Ankara’da gölge ofisler kurmayı içeriyor.

Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız

Denizbank’ın yanı sıra, Dubai merkezli Emirates NBD’nin sahip olduğu, İspanyol şirketi BBVA’nın Türkiye kolu Garanti, Katarlı QNB Finansbank ve kalkınma bankası TSKB de yedekleme planları üzerinde çalışıyor.

Merkez Bankası personelini Ankara'ya çağırıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise, İstanbul’daki yeni binasının inşaatı devam etmesine rağmen personelini Ankara’ya geri çağırıyor. İstanbul’da yaşanacak deprem durumunda bankanın faaliyetlerine devam edebilmesi için bu kararın alındığı iddia edildi.

İstanbul, Türkiye’nin kuzey bölgesinde geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın hemen kuzeyinde yer alıyor. Ankara ise iki büyük fay hattı arasında ve risk bölgelerinden daha uzak bir konumda bulunuyor.

Editör: Ömer Göyce