Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde Haziran 2024 işgücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre işsiz sayısı bir önceki aya göre 234.000 kişi artarak 3,3 milyon kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise yüzde 9,2'ye çıktı. Özellikle genç nüfusta işsizlik oranı dikkat çekici bir artış göstererek yüzde 17,6'ya ulaştı.

Rapora göre erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,6, kadınlarda ise yüzde 12,4 olarak gerçekleşti.

İstihdam oranı yüzde 49,3'e geriledi

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam verileri, bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32,5 milyon kişiye düştü. İstihdam oranı ise yüzde 49,3 seviyesine geriledi. Bu oran, erkeklerde yüzde 66,9, kadınlarda ise yüzde 32,1 olarak kaydedildi.

15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 17,6'ya yükseldi. Bu yaş grubunda erkeklerde işsizlik oranı yüzde 14,8, kadınlarda ise yüzde 23,2 olarak belirlendi.

Sanayici satamayacağı malı üretmek istemiyor

Samimi Haber olarak TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin ekonomik göstergelerde nereye denk geldiğini, işsizlik sorununun nasıl çözülebileceğini Ekonomist Hikmet Baydar’la konuştuk.

Yeni Emeklilik Sisteminde neler değişecek? Yeni Emeklilik Sisteminde neler değişecek?

Ekonomist Baydar, azalan istihdam verileri de göz önünde bulundurulduğunda işsizlikteki artışın çok daha yüksek olduğunun altını çizdi.

İstihdamdaki azalmanın işsizlik artışını sınırlamış göründüğünü belirten Baydar, son dönemde enflasyonla mücadele etmek adına iç piyasada talebi azaltmaya yönelik tedbirlerin üretimde daralmaya neden olduğunu belirterek sanayicinin satamayacağı malı üretmek istemediği değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de enflasyon iç talebi kısarak düşmez

Bu politikaların enflasyonu azaltma konusundaki başarılı olup olmadığını sorduğumuz Baydar, Türkiye’deki enflasyonun maliyet enflasyonu olduğu değerlendirmesinde bulunarak enflasyonun yükselmesine döviz artışının maliyetleri yükseltmesinin neden olduğunu söyledi. Bu durumda iç talebi kısmaya yönelik politikaların enflasyonu düşürmeyeceği değerlendirmesinde bulunan Baydar, iç talep azalırken maliyetlerin artmasının birçok firmanın batışıyla sonuçlandığını söyledi. Konkordatoların arttığını vurgulayan Baydar, tüm bunların işsizliğin artmasında etkili olduğunu söyledi.

Üretimi artırmadan ihracatı artırmaya yönelik politikaların enflasyonu iyice körüklediğini belirten Baydar, dövizin yüksek seyrettiği bir ortamda ihracata yönelik politikaların ihracı yapılan ürünün iç pazarda da döviz karşılığından satılmasına neden olduğunu vurguladı.

Korumacı politikalar gerekiyor

İşsizliği azaltmak için yapılması gerekenin üretimi artırmak, enflasyonu düşürmek için de iç piyasada çok tüketilen ürünlerin ihracatını sınırlandırmak olduğunu belirten Baydar, yüksek faiz-yüksek kur politikasının sıcak para çekmek için uygun olduğunu, fakat enflasyonu düşürmekte etkisi olmadığını ifade etti.

Bu şartlarda gelen sıcak paranın hızlı bir şekilde ülkeden çıkma tehlikesine işaret eden Baydar, bu durumda ülkenin kolay kolay düzelmeyecek bir kısır döngüye gireceğinin altını çizdi. 

Editör: Ercan Çankaya