İsrail İş Mahkemesi, Histadrut’un başlattığı grevin pazartesi günü yerel saatle 14:30'da sona ermesine karar verdi.

İsrail'in en büyük işçi sendikası Histadrut, Netanyahu hükümetine Gazze'deki Hamas hareketiyle bir esir takası anlaşması imzalama yönünde baskı kurmak amacıyla bugün genel greve gideceğini duyurdu.

İsrail kurumlarında çalışanlar  greve gitti

Okulları, üniversiteleri, Ben Gurion Havaalanı'nı, toplu taşıma araçlarını ve çok sayıda ekonomik sektörü etkileyen grev, İsrailli yerleşimcilerin esirlerin geri alınmasını talep ederek düzenlediği dün geceki kitlesel gösterilerin ardından duyuruldu.

Histadrut'a göre, greve katılan kurumlar arasında Tel Aviv ve Hayfa gibi şehirlerin belediyeleri, kamu hizmetlerinin bir kısmını kapsayan devlet kurumlarının yanı sıra başbakanlık ofisi, içişleri bakanlığı ve diğerlerinin belli bölümlerini ve Kudüs İbrani Üniversitesi ile Tel Aviv Üniversitesi gibi İsrail’in en büyük üniversitelerini kapsıyor.

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich,  Histadrut'un "Gazze'de Anlaşma" talebiyle genel grev çağrısına katılanların maaşlarının kesileceği tehdidinde bulunarak işçileri işe gitmeye çağırdı.

Faşist bakan işçileri tehdit etti

Smotrich, sosyal medya paylaşımında, İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut'un Gazze Şeridi'nde 6 esirin cesedine ulaşılmasının ardından, "Gazze'de anlaşma talebiyle" aldığı grev kararını eleştirdi.

Sendika yönetimini, "İsrail'in iş gücünü temsil etmektense Hamas'ın çıkarını gözetmekle" suçlayan Smotrich, "Hazineye pazartesi greve katılanların maaşlarının kesilmesi yönünde talimat verdiğini" duyurdu.

İsraillilerin grevi dünya medyasında

İsrail medyası, genel grev eylemlerinin bugün başladığını ve İsrail rejiminde büyük etkiler uyandırdığını bildirdi.

İsrailli yayın kuruluşu Kanal 13’ün haberine göre, Ben Gurion Havalimanı'nda sabah saat 08.00 ile 10.00 arasında aksaklıklar yaşandı. Havalimanı yetkilileri sabah saatlerinde Kanal 13’e yaptıkları açıklamada havalimanından uçakların kalkmadığını bildirdiler.

Bloomberg haber sitesi, grev kapsamında İsrail’deki birkaç büyük bankanın da kapanacağını bildirdi.  Ancak Tel Aviv Borsası'nın açık kalmasının beklendiği belirten haberde, hükümetteki bakanlıkların, yerel belediyelerin, posta hizmetlerinin ve üniversitelerin de greve katıldığına dikkat çekildi.

New York Times gazetesi ise greve çok sayıda eğlence şirketinin katıldığını, bunların arasında İsrail’in en büyük hayvanat bahçesi olan Ramat Gan Safari Parkı ve Tel Aviv'deki ofisini kapatan uluslararası üne sahip Batsheva Dans Topluluğu'nun da bulunduğunu bildirdi.

Gazete ayrıca İsrail'in beş büyük limanından biri olan Hayfa Limanı'ndaki işçilerin de greve katıldığını açıkladı. Hayfa Liman Şirketi Sözcüsü Zohar Rom'un haberine göre, gemilerdeki yükleme ve boşaltma işlemleri akşam saatlerine kadar durduruldu.

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı!

Öte yandan İsrail Başsavcısının, Histadrut Başkanı Arnon Bar-David'in ilan ettiği greve karşı karar vermesi için İş Mahkemesi'ne dilekçe verdiği öğrenildi.

Editör: Burçin Çelikkol