İsrail basını, sahte Hamas belgelerinin kamuoyunu etkilemek için kullanıldığını bildirdi.

Medyada yer alan haberlerin ardından ordu, sahte belgelerin arkasında kimin olduğunu belirlemek için bir soruşturma başlattı.

Rehineler konusu yılan hikayesine döndü

Manipülasyonun amacının, İsrail'deki kamuoyunu olası bir rehine anlaşması konusunda etkileme girişimi olduğu bildirildi.

İsrailli esirlerin yakınları ve kamuoyunda esir takası anlaşmasını imzalamaya yanaşmadığı için eleştirilen Netanyahu ile ordu yetkililerinin arası daha da gerginleşti.   

İngiliz The Jewish Chronicle ve Alman Bild'de yer alan iki makalede, Yahya Sinvar'ın bilgisayarına girildiği ve çok gizli Hamas belgelerini ifşa ettiği iddia edildi.

Her iki yayındaki haberlerde, Sinvar'ın rehine anlaşmasına yanaşmadığını ancak Netanyahu’nun suçlandığı belirtilerek Hamas liderinin İsrail kamuoyunda bölünme yaratmaya çalıştığı yer aldı.

Netanyahu ve sahte belgeler

Middle East Eye, ordunun soruşturmasının bu belgelerin gerçekliği konusunda ciddi şüpheler uyandırdığını belirterek bunların manipüle edilmiş ve potansiyel olarak Netanyahu'nun anlatısını desteklemek amacıyla yapılmış olabileceğine dikkat çekti.

İsrail’in Ynet sitesi bir ordu yetkilisinin durumu "çok ciddi" olarak tanımladığını, "IDF ve diğer istihbarat teşkilatlarında, düşman olan 'Kızıl'ı etkilemekle görevli sistemler var, ancak yasaya göre böyle bir etki sistemini işletmek yasaktır, özellikle de kamuya açık olarak dağıtılmasına izin verilmeyen gizli materyallerin kullanılmasıyla" dediğini aktardı.

Soruşturmanın bulguları yalnızca İsrail güvenlik organlarında endişeye yol açmakla kalmadı, aynı zamanda güvenlik görevlileri ile Netanyahu arasındaki gerginlikleri daha da kötüleştirdi.

Bu gerginliklerin, olası rehine anlaşması etrafındaki derin anlaşmazlıklar nedeniyle yeni noktalara ulaştığı bildirildi.

İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu... İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu...

Tartışmaya Jewish Chronicle için yazan gazeteci Elon Perry’nin İsrail istihbarat kaynaklarına dayandırdığı, “Gazze'de yalnızca 20 rehinenin hayatta kaldığı ve çoğunun insan kalkanı olarak Sinvar'a kelepçelendiği” son iddiası eklendi.

Manipülatif bilgi yaymakla eleştirilen bir isim olan Elon Perry, geçtiğimiz hafta Gazze’deki İsrailli rehinelerin İran’a kaçırılma planları olduğu iddiasıyla tartışma yarattı.

Editör: Burçin Çelikkol