Dünya

İsrailli faşistler işkenceci askerleri savundu

Gözaltına aldıkları Filistinli sivile ayakta duramayacak kadar işkence yapan 10 askerin İsrailli yetkililerce sorgulanması dahi İsrailli faşistleri çıldırttı.

Abone Ol

İsrailli faşistler askeri üssü bastı 

Aşırı sağcı gruplar, İsrailli 10 askerin Gazze'de alıkonulan bir Filistinliye cinsel işkence yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınması üzerine askeri mahkemenin bulunduğu üsse zorla girdi.

Filistinli tutuklulara cinsel istismar ve işkence yapılan merkezlerden Sde Teiman hapishanesinde İsrailli 10 asker gözaltına alındı. Aşırı sağcılar, işkence sorgulamasının yapıldığı askeri üssü bastı. Aşırı sağcı göstericiler ile onları engellemeye çalışan askerler arasında arbede yaşandı. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir, göstericileri kışkırtan açıklamalar yaptı.  

Filistinlilerin alıkonulduğu Sde Teiman hapishanesinde mahkumlara cinsel istismar ve işkencede bulundukları gerekçesiyle 10 askerin sorgulandığı haberi üzerine aşırı sağcı İsrailliler askeri üssü bastı. 

Yaklaşık 100 kişi olduğu bildirilen aşırı sağcı İsrailliler, gözaltına alınan 10 İsrail askerinin çıkarıldığı askeri mahkemenin de içinde bulunduğu Beit Lid askeri üssüne girdi.

İsrail askerleri gözü dönmüş faşistleri engelleyemedi 

Aralarında İsrail’in iktidar ortağı aşırı sağcı milletvekillerinin de olduğu göstericilerin bir kısmı üssün içine girerek, işkenceci askerlerin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı.

Üste görev yapan bazı askerler, işkenceci askerlerin gözaltına alınmasını engellemek için askeri polis müfettişlerine biber gazı sıktı.

Beit Lid askeri mahkemesinin bulunduğu yerden çıkarılan İsrailli aşırı sağcılar, gösterilerine askeri üssün gözaltı merkezinin önünde devam etti.

Aşırı sağcı Milletvekili Zvi Sukkot'un askeri üssün zincirli kapısını aralayarak içeri girmeye çalıştığı, göstericilerin kapıyı yumrukladığı arbede ve kargaşa görüntüleri sosyal medyaya yansıdı.

İsrail askerleri, gözü dönmüş göstericileri alandan uzaklaştırmak için çalışsa da kalabalığın askerleri zorlayarak içeri girdiği görüldü. 

Ordu radyosunun haberine göre, silahlı ve üniformalı bazı yedek askerler de göstericilere destek olmak üzere bölgeye gelmişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükûnet çağrısı yaptı.

Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich işkence ve cinsel tacizle suçlanan askerlere destek verdi. 

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de kargaşanın yaşandığı askeri üsse geldi. 

İsrail eski Savunma Bakanı Benny Gantz, sosyal medya paylaşımda, şiddete çağrı yapan aşırıcıları eleştirerek İsrail'in sorumlu kararlar alacak bir hükümete ihtiyaç duyduğunu belirterek iktidar ve ortaklarını eleştirdi. 

Ana muhalefetteki Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid, “Uçurumun eşiğinde değiliz, uçurumun içindeyiz. Bugün tüm kırmızı çizgiler aşıldı. Şiddet yanlısı milislerin askeri üsleri işgaline katılan milletvekilleri ve bakanlar İsrail Devleti’ne bir mesajdır: Demokrasiyle işleri bitti, hukukun üstünlüğüyle işleri bitti.  Tehlikeli bir faşist grup İsrail Devleti’nin varlığını tehdit ediyor” diye konuştu.

Filistinli sivile yapılan işkence 

İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, Gazze Şeridi’nde yaklaşık üç hafta önce alıkonulan bir Filistinli, götürüldüğü Sde Teiman hapishanesinde cinsel istismara uğradı. Filistinli sivil, askeri üstte gördüğü işkence sonucu kritik durumda bulundu. Yürüyemeyecek halde bulunan Filistinlinin tedavi için hastaneye getirilmesi ve ameliyat olması gerektiği haberleri basına sızınca olay kamuoyunda duyuldu.  

İsrail yetkililerin tepkileri bastırmak için sorgulama başlatma kararı üzerine harekete geçen askeri müfettişler aşırı sağcılar tarafından engellenmek istendi.