İngiltere'deki İsrail yanlısı avukatlar (UKLFI) İngiliz hükümetine resmi bir mektup göndererek, İsrail'e silah ihracatına ilişkin 30'a yakın lisansın askıya alınması kararını geri çekmedikleri takdirde kendilerine karşı yasal işlem başlatacakları tehdidinde bulundu.

350 silahın sadece 30'u askıya alınacak

Geçtiğimiz hafta İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e ihraç edilen 350 silah lisansından 30'unun derhal askıya alınacağını duyurmuştu.

UKLFI, 8 Eylül'de yaptığı açıklamada, kararın yanlış olduğunu ileri sürerek, eleştirdi.

Hükümete yazılan mektupta, "...Karar, yasaklı maddelerin uluslararası insancıl hukuku ihlal etmek amacıyla kullanılıp kullanılmayacağıyla hiçbir ilgisi olmayan iki gerekçeye dayanarak verildi" denildi.

Raporda, İsrail'in Gazze halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak için daha fazla şey yapabileceği ve Kızılhaç'a erişimlerinin engellendiği Filistinli tutuklulara yönelik kötü muameleye ilişkin güvenilir iddiaların bulunduğu iki noktanın vurgulandığı belirtildi.

Mektupta, "Bu iddia edilen riskler mevcut olsa bile, ihracat lisansları askıya alınan belirli silahlarla bağlantılı değildir. Bu nedenle, karar SELC'nin 2c kriteri uyarınca haklı değildir" ifadesi yer alıyor.

Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi... Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi...

Başsavcının e-postalarını incelediler

UKLFI, ayrıca, Başsavcı Sarah Sackman’ın bazı seçmenlerine yanıt verdiği e-postaları ele geçirerek inceledi.

Sackman’ın maillerde, “İngiltere Hükümeti'nin yalnızca bu silahların uluslararası insancıl hukuku ihlal edecek şekilde kullanılmayacağından eminse silahlara ihracat lisansı verebileceğini" yazdığını belirten avukatlar, başsavcının e-postalarında yer alan anketlerin yanılttığını iddia etti.

Grup, İngiliz hükümetinden kararın "yasadışı" olduğunu belirterek 20 Eylül'e kadar bir yanıt talep etti.

UKLFI Genel Müdürü Jonathan Turner, "Aslında, bu yanlış bilgilendirme ve savaşa ilişkin taraflı medya haberciliğine dayalı olarak İsrail'den nefret eden halk üyelerini yatıştırmak için alınmış siyasi bir karardı. Bu nedenle, yasanın verdiği gücün kötüye kullanılmasıydı" dedi.

UKLFI geçtiğimiz hafta da Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Kerim Han’ı hakkında mesleki suistimalle suçlayarak soruşturma başlatmakla tehdit etmişti.

The Telegraph'a göre UKLFI geçen hafta Khan'a bir mektup yazarak, Başbakan Binyamin Netanyahu da dahil olmak üzere İsrail liderlerine karşı delilleri incelemeyi kabul etmezse, İngiliz Baro Standartları Kurulu'na şikâyet edileceğini söyledi.

Bu tehdit, Han'ın 20 Mayıs'ta üç Hamas lideri ve iki İsrail lideri hakkında tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunmasının ardından geldi.

Editör: Burçin Çelikkol