Dünya

İsrail’i yeni 7 Ekim endişesi sardı

İsrail basınına konuşan Şin Bet yetkilisi, Batı Şeria ve Kudüs'te yerleşimcilere karşı direniş eylemlerinin arttığını belirterek, yeni bir 7 Ekim olayının meydana gelme riski olduğunu açıkladı.

Abone Ol

İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatı, Batı Şeria ve işgal altındaki Kudüs'te yerleşimcilere karşı operayonların arttığını bildirdi. 

İsrailli yetkilileri şaşırtan direniş

İsrail Hayom gazetesinde yer alan habere göre, İsrail Güvenlik Teşkilatı'nın resmi kaynakları, savaşın başlangıcından bu yana Batı Şeria'da 1.100'den fazla operasyonun tespit edildiğini tahmin ediyor. 
Resmi verilere göre, Batı Şeria'da 60 baskın ve takip operasyonu gerçekleştirilmesine ve 4.400 den fazla Filistinlinin tutuklanmasına rağmen Batı Şeria ve Kudüs'te direniş operasyonları meydana gelmeye devam ediyor. 

Teknolojik üstünlüğe rağmen İsrail'in başarısızlığı 

Gazete ayrıca İsrail güçlerinin baskınlarında İHA'lardan faydalanmasına rağmen yüzde 100 başarı edemediğini vurgulandı. 
Diğer yandan İsrailli yetliler, genç Filistinlilerin, Batı Şeria ve işgal altındaki topraklarda operasyonlar yürütme motivasyonunda endişe verici artışa dikkat çekti. 
Yüzlerce operasyona ve soruşturmaya katılan ve şu anda güvenlik konularında öğretim görevlisi olarak çalışan eski Şin Bet yetkilisi Yossi Amrousi, Batı Şeria`da devam eden çatışmaların inanılmaz bir seviyeye geldiğini söyledi. 

Şin Bet yetkilisi: Batı Şeria uzun zamandır yanıyor 

Amrousi, "Bunlar inanılmaz sayılar. Çünkü bunlar el yapımı patlayıcılar, silahlı saldırılar, bıçaklamalar ve benzerlerinin yer aldığı yalnızca büyük ölçekli saldırıları kapsıyor.  Taşlar veya molotof kokteylleri ile ilgili değil. Batı Şeria uzun zamandır yanıyor ve savaşın başlangıcından bu yana önemli ölçüde arttı" diye konuştu. 
Eski İstihbarat Yetkilisi, İsrail Ordusu, Şin Bet ve Batı Şeria`daki Güvenlik Teşkilatının karşı karşıya olduğu zorlukları şu şekilde sıraladı: "Birincisi; Ürdün ile ihlal edilen sınırdan İran`dan gelen patlayıcı cihazlar, ikincisi; Batı Şeria yollarında standart savaş ekipmanları kullanılarak yapılan atışlar, üçüncüsü; İsraillileri riske atan Cenin`deki yerleşim yerlerine doğru yapılan atışlar, dördüncüsü; Cenin ve Tulkerm gibi her büyük Arap şehrinde bulunan ve hücreleri Hamas, İslami Cihad, Fetih Ve Halk Cephesi`nden oluşan taburlar olgusu"

Genç Filistinliler korkutuyor

Amrousi ayrıca, genç Filistinlilerin silahlara ve motivasyona sahip olmalarının, saldırıların sayısında artışa yol açtığını ve sosyal medyanın bu olgunun gelişiminde rol oynamaya başladığına dikkat çekti. 
Genç Filistinlilerin artık tutuklanmaktan korkmadıklarını, bunun yerine TikTok'ta kendi videolarını yayınladıklarını ve "Yerel ünlüler" haline geldiklerini kaydeden Amrousi, "Bütün bunlar onları daha fazla saldırı düzenlemeye teşvik ediyor" dedi. 
Eski Şin Bet yetkilisi Yossi Amrusi ayrıca, Gazze Şeridi`ne bağlı olarak, Batı Şeria'da da 7 Ekim'i taklit etme tehlikesinin olduğuna dikkat çekti. 
Batı Şeria'daki gençler arasında temas hattı yakınındaki yerleşimlere saldırmayı simüle eden operasyonlar gerçekleştirme arzusu olduğunu iddia eden Amrousi, gençlerin yerleşim yerlerinde saldırılar düzenleme iradesine ve araçlarına sahip olduğunu belirterek "Bu nedenle bir gün İsraillilerin bulunduğu bölgelere girecek bazı beyaz ciplerle 7 Ekim'i taklit etme olgusundan korkuyorum" ifadelerini kullandı.