Dünya

Son 1 yılda 625 bin kişi ülkeden gitti… Yahudiler İsrail’de yaşamak istemiyor

Orta Doğu’nun zorbası İsrail kendi soydaşlarına ve vatandaşlarına da güven vermiyor. Rakamlara göre İsrail’den kaçış son 1 yılda %300 arttı. Bazı veriler, Aralık 2023’ten bu yana İsrail’den kaçan İsrail vatandaşlarının sayısının 625 binden fazla olduğunu gösteriyor.

Abone Ol

İsrail yandaşlarının ve İsrailli uzmanların yumuşatarak “tersine göç” dediği İsrail’den kaçış, artarak sürüyor. İsrail’in binbir vaadle dünyanın değişik bölgelerinden ülkeye getirdiği Museviler ülkeden kaçıyor. Bu kaçış, 7 Ekim sürecinin ardından patlama halini aldı.

İsrail’de bulunan bazı resmi kurumlar, binlerce İsrail vatandaşının ikamet yerleriyle ilişiğini kestiğini ortaya koydu. Bu oran Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasının ardından %150-300 dolayında çarpıcı biçimde arttı.

İsrail’de nüfus verilerinin saptandığı kurumlardan Vergi Dairesi, Nüfus İdaresi, Ulusal Sigorta ve Merkezi İstatistik Bürosu’nun verilerini karşılaştıran araştırmacılar, rakamlar arasında büyük uçurum olduğunu ve İsrail’den çıkış yapan İsrailli sayısının gerçekten bilinmediğini belirtiyor.

İsrailli siyasi analistler de daha önce gençlerin umutlarını yitirdikleri için ülkeyi terk ederek Berlin'e göç ettiklerini, bugün ise umutsuzluktan ve güvenlik endişesinden dolayı mümkün olan her yere göç ettiğini söylüyor.  

Savaştan kaçanların çoğu dönmüyor

İsrail kamuoyunun gündeminde olan ülkeden kaçış ya da tersine göç konusu İsrail basın yayın organlarında da sık sık gündeme gelen bir konu.

İbranice yayın yapan Zman sitesi, yakın zamanda yayınladığı haberinde, 2023’de 500 binden fazla İsraillinin ülkeyi terk ettiğini yazmıştı. 9 milyonun biraz üstünde nüfusa sahip ülkede bu rakam oldukça ciddi bir oran.

Söz konusu haberde ayrıca tahminlerin aksine ülkeye gelen göçün çok daha düşük olduğu, rakamın ancak yüzde 10 olduğu belirtildi.  

Bu kapsamda Aralık 2023’te açıklanan verilerin ele alındığı habere göre, geçen yılın yaz döneminde İsrail'den ayrılan İsraillilerin sayısının, 7 Ekim’den sonra ülkeye giren İsraillilerin sayısından yaklaşık 625.000 daha fazla olduğu görüldü. Başlangıçta geçici bir kaçış olarak değerlendirilen bu durumun son 1 yılda trend haline geldiğine dikkat çekildi.

Tatil sırasında yurt dışında bulunan İsraillilerin ne kadarının geri döndüğünü bilmenin mümkün olmadığı belirtilen haberde, savaşa katılmak üzere yurtdışından gelen binlerce İsraillinin eklenmesine rağmen daha fazla vatandaşın ayrıldığı bildirildi.

Siyonistlerin iddialarının aksini gösteren veriler

Yıllara göre yapılan kıyaslamalarda verileri baz alınan Merkezi İstatistik Bürosu’na göre, 2022 yılında İsrail'den ayrılan yaklaşık 60 bin vatandaş, 2023 yılı boyunca kısa ziyaretler dışında geri dönmedi ve kayıtlara "göçmen" olarak kaydedildi. Büroya göre, önceki yıllarda ortalama 40 bin olan "ölen" sayısı 2023 yılında yaklaşık 60 bine ulaştı.

Dünyanın çeşitli yerlerinde çalışan Siyonist örgütlerin, savaş sırasında İsrail'e göçün artacağı söylemleri, hatta bazılarının "1 milyon göçmen" geleceği iddiasının aksine, ülkeye geri dönüş sayısı savaş öncesine göre önemli ölçüde azaldı.

Çalışmaya gidenler de ülkelerine döndü

Ayrıca Nüfus İdaresi verilerine göre Ekim ve Kasım aylarında yaklaşık 17 bin yabancı işçi İsrail'den ayrıldı. Çoğunun Taylandlı olduğu belirtilen yaklaşık 9 bin 800'ünün tarım işçisi, Filipinler'den gelen 3 binden fazla hemşirelik gibi görevlerde olan sağlık çalışanı, binlerce turist, iş adamı, gazeteci ve diplomat da bölgeyi terk etti.

İsrail uslanmadığı sürece kaçış daha da artacak

İsrail, dışarıya göç edenlerden daha çok gelenlerin gündem olduğu bir ülkeyken tersine göç ya da İsrail’den kaçış konusu 2015 yılından beri hızla artan bir sorun olarak gündemlerinde.

Uzmanlar, bu aşamadan sonra tersine göç sorununun çözülmesinin çok daha hızlanacağı görüşünde.

İsrail, son 1 yıldır artan bir eğilimle, dünyanın dört bir yanındaki soydaşlarını ülkeye getirmeye çalışıyor. Ancak önceki gün İran’ın hipersonik füzelerle İsrail’e saldırması ve çok güvenilen Demir Kubbe’nin delik deşik olması, İsrail’in “dokunulmaz, güvenliği sarsılmaz” algısını yerle bir edip, onun yerine “güvensiz ülke, yaşanmaması gereken ülke” haline dönüştürdü.

İsrail merkezli büyük bir bölgesel savaşın her an patlamasının beklenmesi, son aylarda bu ülkeden kaçmak isteyen Musevi kökenlilerin sayısında patlama yaşanmasına neden oluyor. İsrail havaalanları ve limanları, ülkeden çıkış yapan insanların görüntüsüyle tıklım tıklım. İsrail’in saldırgan tarzını terk etmediği sürece ülkeden kaçan Musevilerin sayısının daha da artması bekleniyor.