Dünya

İsrail, Sinvar'ı öven başkanı gözaltına aldı

Filistin Olimpiyat Komitesi Başkanı Cibril Racub, Hamas lideri seçilen Sinvar'ı övdüğü gerekçesiyle Fransa dönüşü İsrail askerleri tarafından gözaltına alındı.

Abone Ol

İsrail güçleri, Fransa'dan dönen, Filistin Olimpiyat Komitesi Başkanı Cibril Racub ve heyetin sağlık görevlisini işgal altındaki Batı Şeria ile Ürdün arasındaki sınır kapısında gözaltına aldı. 

Başkan ve sağlık görevlisi de gözaltına alındı 

Filistin Futbol Federasyonu Başkanı da olan Racub, Kral Hüseyin sınır kapısında gözaltına alınarak pasaportuna el konulduğu sorgusunun ardından keyfi olarak bir saat daha gözaltında tuttu.  
Olayın 71 yaşındaki Racub'un geçen hafta bir televizyon röportajında ​​Hamas'ın yeni atanan Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinwar'ı övmesinin ardından yaşandığı bildirildi. 

Racub: "Sinwar, pragmatik, vatansever ve gerçekçi bir adam"

Fetih Merkez Komitesi Sekreteri olan Cibril Racub, El-Meyadin'e verdiği röportajda Sinwar'ı "pragmatik, vatansever ve gerçekçi bir adam" olarak nitelendirerek, İsrail'in onu "şeytanlaştırmaya çalıştığını" söylemişti. 
Racub röportajında, "Sinwar aynı gerçek Filistin milliyetçisidir. Uzlaşmaya dayalı bir çözüme inanan gerçekçi ve mantıklı bir adamdır" ifadelerini kullanmıştı. 

Tel Aviv'i kızdırdı 

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırım saldırılarına tepki gösteren Racub, Filistin Futbol Federasyonu'nun, futbolun küresel yönetim organı FIFA'ya, İsrail takımlarının uluslararası müsabakalara katılmasını yasaklaması yönündeki çağrısı Tel Aviv'i kızdırmıştı.
Ukrayna'daki savaş nedeniyle, Rus futbol takımları hem FIFA hem de UEFA'dan, men edilmişti. Racub'un İsrail takımlarının uluslararası turnuvalardan men edilmesi çağrısı bu döneme denk geldi. İsrailli yetkililer, Rusya ile İsrail'in aynı kategoride değerlendirilmesine tepki gösterdi. 
Racub, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı'nın, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı sırasında İsrailli sporcuların Paris'te yarışmasına izin vermesini de eleştirdi.
İsrail'in Gazze'deki vahşetine rağmen İsrailli sporcuların hiçbir tepkiyle karşılaşmamasını, IOC'nin "çifte standartı" olarak değerlendiren Racub, bu durumun "Olimpiyat tüzüğüne, yasalarına, yönetmeliklerine veya ahlakına" uymadığını söylemişti.