Dünya

İsrail ordu sözcüsünün yalanları ortaya çıktı

İsrailli yedek Tümgeneral Yitzhak Brick, ordu sözcüsünün "Refah'ta bin Hamaslı öldü" açıklamasını yalanladı. İsrailli yetkililerin tüneller ile ilgili söylediklerinin de yalan olduğunu açıklayan Brick, orduda görevli askerlerle yaptığı görüşmelerde Netenyahu'nun müzakerelerin yeni turunda öne sürdüğü şartların uygulanabilir olmadığını açıkladı.

Abone Ol

İsrail ordusunun üst düzey eski komutanlarından yedek Tümgeneral Yitzhak Brick, Maariv Gazetesi için kaleme aldığı yeni makalesinde, İsrail'in esirlerin hayatı pahasına Philadelphia Ekseni`nde kalıcı varlık gösterme ısrarına tepki gösterdi. 

İsrailli general, ordu sözcüsünü yalanladı

Yitzhak Brick yazısında, İsrail ordusundan üst düzey komutanların hükümet yetkilileri ile yapılan bir toplantıda, Sina Yarımadası'ndan Gazze Şeridi'ne mühimmat akışının durmayacağını belirterek Philadelphia Ekseni`nde durmanın bir anlam iffade etmediğini açıkladıklarını bildirdi.  Brick, buna rağmen İsrail Başbakanı Netenyahu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant`ın orada kalma ısrarlarını sürdürdüğüne dikkat çekti. 

Netenyahu sahadaki durumu görmezden geliyor

İsrailli tümgeneral, "Bütün bunlara rağmen Netanyahu, Doha`daki zirvede de ele alınan, güçlerimizin Philadelphia Koridoru`nda kalması için müzakere edilemez bir koşul ortaya koymaktan geri durmadı. Bu koşul, tutukluların serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılmasını engelleyecektir" diye belirtti. 
İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'nin savaş için belirlediği hedeflere ulaşma konusunda başarısız olduğunu vurgulayan Brick, " Halevi, mevcut durumda  Philadelphia Koridoru`nu kontrol etmenin anlamsız olduğunu anlıyor" dedi. 
Netzarim Koridoru`na da değinen Brick, "İsrail ordusunun kontrolü altında olmayan tünellerin geçtiği Philadelphia Ve Netzarim Koridorlari`ndaki güçlerin varlığı anlamsızdır ve sorunu tamamen çözmez" dedi. 

İsrailli askerler, Kassam'ın pusularında çok kayıp veriyor

 Brick, makalesinde Philadelphia Koridoru`nda aylarca görev yapan komutanlar ve askerlerle yaptığı görüşmelere değindi. 
Brick, komutan ve askerlerin kendisine kayıplar konusunda anlattıklarına dikkat çekerek, "Bana, Hamas ile yüz yüze bir çatışmanın olmadığını, Hamas'ın gerilla savaşı uyguladığını, güçlerimizin girdiği evlere patlayıcılar yerleştirdiğini ve tuzaklar kurduklarını söylediler. Saflarımızdaki kayıpların çoğu tuzaklı evlere girmekten ve Hamas'ın tünel açıklarından çıkan, ateş eden, tünellerin içinde tekrar kaybolan tanksavar ateşinden kaynaklanıyormuş" dedi. 

Ordu sözcüsünün Refah yalanları

Brick ayrıca, Genelkurmay Başkanı ve İsrail Ordu Sözcüsünün, "Refah çatışmalarında yaklaşık bin Hamaslının öldüğü" yönündeki açıklamalarını da yalanladı. 
Philadelphia Ekseni`ndeki ordunun, altlarından geçen tüneller üzerinde mutlak bir kontrole sahip olmadığını belirten Brick, savaş alanında görev yapan askerlerin açıklamalarına atıfta bulunarak, ordu sözcüsünün ordu tarafından vurulmuş gibi sunduğu düzinelerce tünelin, Hamas'ın Refah'ta kullandığı tünellerden ziyade çoğunlukla Sina sınırını geçmeyen tüneller olduğunu vurguladı. 
Brick, "İsrail ordusunun imha ettiğini iddia ettiği tüneller buzdağının sadece görünen kısmıdır" dedi.