İsrail Parlamentosu, ABD ve batıdan gelen itirazlara rağmen, Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı'nın (UNRWA) Filistin'de ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te çalışmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Soykırım meclisi

İsrailli milletvekilleri, geçen yıl 7 Ekim'de Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana giderek artan sert eleştirilerin ardından UNRWA'ya yönelik yasa tasarısını 92 kabul, 10 red oyu ile geçirdi.

Uzmanlara göre, yetmiş yıldan uzun süredir Filistin topraklarında ve dışında mülteci olarak yaşayan Filistinlilere temel yardım ve destek sağlayan BM kuruluşuna yönelik yasağın uygulanması halinde Gazze'deki insani yardım çalışmalarına darbe vuracak.

ABD uyardı

ABD, oylama öncesinde yasa tasarısından "derin endişe duyduğunu" belirterek, kurumun Gazze Şeridi'nde insani yardım dağıtımında oynadığı "kritik" rolü yineledi.

Washington, 15 Ekim'de Gazze Şeridi'ne ulaştırılacak yardım miktarını 30 gün içinde artırması gerektiği belirtmiş ve İsrail’i bazı askeri yardımları durdurma konusunda uyarmıştı.

İsrail iddialarını kanıtlayamadı

İsrail, ocak ayında UNRWA'nın Gazze'deki çalışanlarını, Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıda rol oynamakla suçlamıştı.

Yapılan bir dizi soruşturmada bazı "tarafsızlıkla ilgili sorunlar" iddia edilerek dokuz çalışanın "dahil olmuş olabileceği" belirlendi, ancak İsrail'in başlıca iddialarını destekleyen hiçbir kanıt bulunamadı.

Yasa tasarısının destekçilerinden Likud Partisi Milletvekili Yuli Edelstein, parlamentoda teklifi sunarken yaptığı konuşmada, "Hamas ile UNRWA arasında derin bir bağ var ve İsrail buna tahammül edemez" dedi.

Hizbullah’ın öldürdüğü arkeolog İsrail askeri çıktı Hizbullah’ın öldürdüğü arkeolog İsrail askeri çıktı

Yasağın UNRWA'nın işgal altındaki Filistin’de faaliyet göstermesini fiilen engellemesi ve halihazırda sağladığı temizlik, eğitim ve sağlık gibi bazı temel hizmetlerin Doğu Kudüs'teki faaliyetlerini hedef alması bekleniyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana en az 223 UNRWA personeli öldürüldü. Örgütün Gazze'deki tesislerinin üçte ikisi hasar gördü veya yok edildi.

Dışişleri bakanları tepki gösterdi

Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya, Kore Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık gibi bazı Batılı ülkelerin dışişleri bakanları, hafta sonu açıklama yaparak İsrail’in yasa tasarısından derin endişe duyduğunu ifade etti.

Editör: Burçin Çelikkol