Gürcistan'da 26 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin zaferini ilan etmesinin ardından halk, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin çağrısı ile muhalefet partilerinin öncülüğünde sokağa indi.

Çadırlar su altında Gazze’yi hem İsrail hem kış vuruyor! Çadırlar su altında Gazze’yi hem İsrail hem kış vuruyor!

Yeniden seçim çağrısı

Başkent Tiflis’te akşam saatlerinde Parlamento Binası’nın önünde toplanan göstericiler, seçimlerde hile yapıldığını öne sürerek seçimlerin yenilenmesini talep etti.

Gösteriye yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda temsil hakkı kazanan muhalefet liderleri de katıldı. Gürcistan devlet marşının çalınmasıyla başlayan gösteride, sık sık "Gürcistan, Gürcistan" ve "Yaşasın Gürcistan" sloganları atıldı.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin yüzde 53,93 oy alarak galip çıktığı seçim sonuçlarını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve muhalefet partilerinin liderleri halka hitaben konuşma yaptı.

Yeni iktidarı hırsızlıkla itham edildi   

Cumhurbaşkanı Zurabişvili, iktidarı vatandaşların oylarını çalmakta itham ederek, “Gürcistan bayrağı önünde yemin ederim ki, sizinle birlikte bu Avrupa yolunda sonuna kadar olacağım. Seçimlerde kaybetmediniz. Sizin oylarınızı çaldılar ve geleceğinizi de çalmaya çalıştılar, fakat buna kimsenin hakkı yok ve siz buna izin vermeyeceksiniz" dedi.

Seçimlerde hile yapıldığına dair elinde olası kanıtları bulunan herkesi bu bilgileri paylaşmaya davet eden Zurabişvili, "Birlikte, bizim anayasal hakkımız olan sesinizin korunmasını çok barışçıl bir şekilde savunacağız." dedi.

Muhalefet, Avrupa onayı istedi  

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin kurucusu olduğu Birleşmiş Ulusal Harekât Partisi Genel Başkanı Tina Bokuchava ise, "İvanişvili'nin sahte ve çalınmış seçimlerle kazandığı sandalyelerle parlamentoya sokmaya çalıştığı kişilerle bu parlamento meşru olmayacaktır. Yeni seçimler, uluslararası aktörler tarafından oluşturulacak güvenilir bir yönetim tarafından yapılmadıkça ve Gürcü halkının iradesini, sizin yaptığınız Avrupa seçimini yansıtmadıkça meşru kabul edilmeyecektir" dedi.

AB: Standartlara uygun değil

Öte yandan Avrupa Birliği'nin (AB) 13 ülkesi, Gürcistan'daki parlamento seçimlerine yönelik ortak açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Seçim bütünlüğünün ihlali, AB'ye katılma adayı bir ülkeden beklenen standartlara uygun değildir ve Gürcü halkının meşru Avrupa yönelimlerinin ihlali anlamına gelir. Hukukun üstünlüğünün korunması ve özgür ve adil seçimlerin yapılması, Gürcistan'ın AB'ye ilerleme yolunda kaydettiği herhangi bir ilerlemenin ayrılmaz bir parçasıdır. Gürcistan'a Macaristan Başbakanı Orban'ın zamansız ziyaretini eleştiriyoruz; kendisi AB adına konuşmamaktadır" denildi.

Gürcistan'da ilk kez nispi temsil ve elektronik oylama ile yapılan seçimleri, Merkezi Seçim Komisyonunun sonuçlarına göre iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 53,93 ile kazandı.

Yüzde 5'lik barajı aşarak parlamentoya dört muhalefet partisi daha girdi. Ancak muhalefet partileri seçim sonuçlarını tanımadıklarını, seçimlerin "sahteleştirildiğini" ve parlamentoya girmeyeceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı. 

Editör: Burçin Çelikkol