İsrail medyası, ordunun Gazze Şeridi`nin güneyindeki Refah`ta sürdürdüğü operasyonunu önümüzdeki günlerde tamamlayarak, savaşı mevcut haliyle sonlandırmayı planladığını bildirdi.

Hindistan'da ayin izdihamı Hindistan'da ayin izdihamı

İsrail medyasında yayınlanan raporlara göre, başbakan Netanyahu, üst düzey askeri liderlerle Refah operasyonunu sona erdirme ve Gazze`deki savaşın “doğasını” çarpıcı biçimde değiştirme konusunda görüşmelerde bulunuyor.

İsrail medyası, ordunun bu aşamadan sonra, hava saldırılarının eşlik ettiği “yoğun ve hedefli” baskınlar aşamasına geçeceğini vurguladı.

Netanyahu geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon kanalında, İsrail ordusunun Refah`ta, Hamas`a karşı yürüttüğü yoğun savaşının neredeyse bittiğini söylemişti. İsrail başbakanı, Kanal 14`e verdiği röportajda, “Hamas`a karşı mücadelenin yoğun aşaması sona ermek üzere”  ifadesini kullanmıştı.

İsrail medyası ayrıca, Refah operasyonunun sona ermesiyle birlikte İsrail`in, ABD`nin arabuluculuğunda Lübnan`da Hizbullah ile bir anlaşmaya varılması için fiilen müzakerelere başlayacağını öne sürdü.

Kanal 12`de yer alan iddiaya göre İsrailli yetkililer, Gazze`deki savaşın henüz bittiğine inanmasa da mevcut biçiminin değişmesini bekliyorlar. İsrail işgal ordusunun, savaşın ikinci aşamasında baskınlara ve hava operasyonlarına odaklanacağı, bunun da İsrail ordusunun, direniş eylemleri hakkında istihbarat elde ettiği her yerde faaliyet göstereceği anlamına geldiği belirtildi.

Bu arada kanal 12`nin Siyasi işler yorumcusu Yaron Avraham, İsrail işgalinin Gazze`nin doğusundaki eş-Şucaiye mahallesinde üçüncü kez operasyona başladığını kaydetti.

Hamas`ın altyapısını yeniden inşa ettiğini, sivil ve otoriter yapılarını yeniden düzenlediğini ve Gazze Şeridi`ndeki sivillere gıda, insani yardım ve tıbbi malzeme dağıttığını iddia eden Avraham, ```İsrail ordusu ilk ve ikinci girişimlerinde keşfedemediği bölgeleri yıkmak için üçüncü kez Şucaiye`ye girdi. Ordu, Refah`ta da aynı senaryoyu bekliyor`` dedi.

Editör: Burçin Çelikkol