İran'da suikast sonucu öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için bu sabah başkent Tahran'da cenaze töreni düzenlendi. 100 bini aşkın kişinin katıldığı cenaze töreninde kalabalığın ellerindeki Haniye posterleri ve Filistin bayrakları dikkat çekti. Katılımcıların tören boyunca "ABD ve İsrail'e ölüm" sloganları attığı duyuldu.

Yarın Katar'da defnedilecek

Haniye'nin cenaze namazını İran'ın ruhani lideri Hamaney kıldırdı. Törene İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da katıldı. Hamas liderinin cenazesi yarın Katar'da toprağa verilecek.

Haniye Cenaze2

İran'da sadece 4 saat kalmıştı

İsmail Haniye suikastını yorumlayan uzmanlar, Hamas liderinin konumunun istihbarat içindeki bazı İsrail yanlısı kişiler tarafından sızdırılmış olabileceği üzerinde duruyor. Daha önce de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenazesi için İran'a gelen Haniye, sadece 4 saat kalıp ülkeden ayrılmıştı.

Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Hamaney-1

BMGK acil toplandı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı.

 İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, "Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Heniyye'nin suikasta uğradığını" aktararak İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi.

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"İsrail rejiminin savaş çığırtkanı liderlerinin" uluslararası hukukun temel ilkelerine hiçbir şekilde saygı duymadığını kaydeden İravani, ABD'nin de bu çerçevede sorumluluğu bulunduğunu göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yoktur" Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yoktur"

Diyarbakır'dan sonra Batman; İsrail'i protesto etmek isteyen grup Starbucks şubesini yağmaladı Diyarbakır'dan sonra Batman; İsrail'i protesto etmek isteyen grup Starbucks şubesini yağmaladı

Editör: Kemal Ilıkkan