İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Cidde'de düzenlediği olağanüstü toplantının ardından, İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlediği suikastı kınadı ve bölgede gerginliğin artacağı uyarısında bulundu.

İİT, Haniye suikastını "şiddetle kınadı"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin öldürülmesinden "tamamen İsrail'i sorumlu tuttuğunu" duyurdu .
Toplantının ardından yapılan açıklamada, Haniye'nin geçen hafta İran'ın başkenti Tahran'da öldürüldüğü suikastin, "İran'ın egemenliğine bir ihlal" olarak nitelendi ve bölgede gerginliğin arttığı, yaygın bir savaş korkusunun oluştuğu belirtildi.
İslam İşbirliği Teşkilatı, 57 üyesinin dışişleri bakanlarının katıldığı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden savaşı ile Batı Şeria'nın işgalinin de ele alındığı Cidde'deki toplantının ardından açıklama yaptı.

İran'ın egemenliği ihlal edildi 

Açıklamada işlenen suikastle, Birleşmiş Milletler Şartı'nın, uluslararası hukukun ve İran'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir ihlal teşkil ettiği vurgulanarak, "Bu iğrenç saldırıdan, tamamen yasadışı işgalci güç olan İsrail'i  sorumlu tutuyoruz" denildi. 

Suudi Arabistan , olaya ilişkin ilk açıklamasında, Haniye'nin öldürülmesinin İran'ın egemenliğinin "açık bir ihlali" olduğunu belirterek, Riyad'ın "devletlerin egemenliğinin herhangi bir şekilde ihlal edilmesini veya herhangi bir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesini" reddettiğini belirtti.
Hamas'ta yirmi yıldan fazla bir süredir liderlik rolleri üstlenen Haniyeh, geçen hafta Çarşamba günü Tahran'da kaldığı binaya düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü. 
Haniye'in suikastı, İsrail'in Güney Beyrut'un Haret Hreik semtinde Hizbullah'ın üst düzey askeri yetkilisi Fuad Şükr'ü öldürmesinden saatler sonra gerçekleşti. 
Suikastlar bölgede çatışmaların tırmanacağı endişesini tetiklerken, İran ve Hizbullah cinayetlere misilleme yapma sözü verdi. 
Haniye'nin ölümü Arap ve Müslüman dünyasında büyük üzüntüye yol açarken, Ürdün, Fas, Türkiye ve Malezya gibi birçok ülkede gıyabi namazları kılındı ​​ve anma törenleri düzenlendi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı Gambiya'nın Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Haniye'nin ölümünün "Orta Doğu'da devam eden kan dökülmesinin daha da derinleşmesi ve yaygınlaşması riski taşıdığını" söyledi.

Gazze ve Batı Şeria konuşuldu 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında ayrıca İsrail'in Gazze'deki savaşı ele alındı. 7 Ekim'den beri en az 39 bin 699 Filistinli hayatını kaybettiği İsrail saldırıları ve Batı Şeria'da da yıllardır sürdürdüğü işgal ve şiddet eylemleri de ele alındı.
Açıklamada, "İsrail'in suçlarının ve Filistin topraklarını işgalinin devam etmesinin bölgedeki güvenlik ve istikrarı zedelediği" vurgulandı.
Örgüt, BM Güvenlik Konseyi'ni "uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumlulukları çerçevesinde acil ve etkili müdahalede bulunmaya" çağırdı.

UNESCO İsrail’in UNWRA kararına karşı çıktı UNESCO İsrail’in UNWRA kararına karşı çıktı

"Mescid-i Aksa yalnızca Müslümanlara ait"

Örgütten yapılan açıklamada ayrıca, "Kutsal mekanların, özellikle de Mescid-i Aksa'nın yalnızca Müslümanlara ait bir ibadethane olarak hukuki ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesinin gerekliliğini" ele aldı.
Uluslararası STK'ların Filistinli tutukluların serbest bırakılması, korunmalarının sağlanması ve Sde Teiman gözaltı merkezinde korkunç cinsel istismar raporları ışığında, İsrail hapishanelerindeki tutuklulara yönelik kötü muamele ve işkence konusunda yeterli soruşturmalar başlatmaları yönünde çaba göstermelerini de talep edildi. 
 

Editör: Burçin Çelikkol