Dünya

İran’ın yeni nükleer şefi belli oldu

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın, seçimden önce vaadi Nükleer anlaşmayı canlandırmak için ilk adımı, Atom Enerjisi Kurumunun şefini atamak oldu.

Abone Ol

İran'ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, 16 yıl önce Birleşmiş Milletler yaptırımlarına tabi tutulan ABD'de eğitim görmüş Muhammed İslami’yi ülkenin nükleer bölümünün başına atadı. 

Nükleer çalışmaların başına İslami geldi

İran Devlet televizyonu (İRİB) ülkenin yeni seçilen cumhurbaşkanının, önceki hükümet döneminde Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapan Muhammed İslami’yi Atom Enerjisi Kurumu Başkanı olarak atadığını duyurdu.

67 yaşındaki Muhammed İslami, İran'ın nükleer programının şefliğinin yanı sıra  cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevlendirildi. 

Pezeşkiyan, cumhurbaşkanlığı kampanyası sürecinde nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmaya çalışacağını söylemişti.

İslami, İran Savunma Sanayii Eğitim ve Araştırma Enstitüsü başkanı olduğu dönemde "İran'ın hassas nükleer faaliyetlerinin yayılması veya nükleer silah taşıma sistemlerinin geliştirilmesinde yer aldığı, doğrudan bağlantılı olduğu veya bu faaliyetlere destek sağladığı" gerekçesiyle Birleşmiş Milletler tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu.

2021 yılında merhum Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından ilk kez İran Nükleer Dairesi başkanlığına atanan Eslami, daha önce 2018'den itibaren ılımlı eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapmıştı.

Uzun yıllar İran'ın askeri sanayisinde çalışan ve son olarak Araştırma ve Sanayiden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapan İslami, yüksek öğrenimini ABD’de gördü. 

İran’ın nükleer faaliyetleri 

ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya, İran'ı nükleer faaliyetlerini 2015 anlaşmasında kabul edilen sınırların çok ötesine taşımak ve BM nükleer düzenleyici kuruluşu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'yla işbirliği yapmamakla suçladı.

İran ise ABD ve müttefiklerini, çalışmaların Uluslarası Atom Enerjisi Ajansı tarafından sürekli gözetim altında tutulduğu halde anlaşma uyarınca kaldırılması gereken ekonomik yaptırımları uygulamaya devam etmekle suçladı. Ayrıca nükleer programının elektrik üretme ve kanser hastalarını tedavi etmek için radyoizotop üretmeye yönelik barışçıl amaçla yapıldığını savundu.