İsrail, İslami Cihad Komutanı Eymen Zarub'u öldürdüğünü iddia etti İsrail, İslami Cihad Komutanı Eymen Zarub'u öldürdüğünü iddia etti

Son ABD istihbarat raporları, İran'ın Ortadoğu'da en büyük balistik füze envanterine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Tahran yönetimi, uzun süredir devam eden silah üretim programı kapsamında insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler üretiyor. Bu silahlar, bölgedeki güç dengelerini etkileyebilecek potansiyele sahip.

İran'ın elindeki en geniş menzilli seyir füzesi olan KH-55, 3000 kilometreye kadar ulaşabilen bir menzile sahip. En etkili balistik füze olan "Secil", 2500 kilometre menzile ve saatte 17 bin kilometre hıza sahip. Bunları, 2000 kilometre menzilli "Kheibar" ve 1400 kilometre menzilli "Hac Kasım" balistik füzeleri takip ediyor. İran'ın envanterinde ayrıca, menzilleri 300 ila 1000 kilometre arasında değişen balistik füzeler bulunuyor.

İran, dron üretimine de ciddi yatırımlar yapıyor. Geçen yıl tanıtılan Muhacir-10 adlı insansız hava aracı, 2000 kilometre menzile ve 300 kilograma kadar patlayıcı taşıma kapasitesine sahip. Özellikle dikkat çeken dronlardan biri ise Şahid dronları. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında da kullanıldığı iddia edilen bu kamikaze dronlar, 1500 kilometreye kadar menzile sahip ve yaklaşık 35 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor. Düşük maliyetleri ve etkili kullanımlarıyla ön plana çıkan bu dronlar, bölgedeki güç dengelerini değiştirebilecek nitelikte.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri'nin açıklamalarına göre, İran'ın bu silahlarla "onlarca kat büyüklükte" operasyon düzenleme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Ancak İran'ın gerçek gücü hakkında kesin bir değerlendirme yapmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç bulunuyor.