Tahran THY ofisinin mühürü bugün kaldırıldı, ofis açıldı

İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi, İran basınında yer alan “THY’nin Tahran ofisinin mühürlendiği” haberini  doğruladı. Gazetecilerin konuya ilişkin sorularına, “ofisin mühürünün kaldırıldığı, bugün açıldığı” ifadeleriyle cevap verdi.  

Ahlak polisleri, başörtüsü takmayan personelle tartışma yaşadı

İran medyası Salı günü, İran polisinin başkent Tahran'daki Türk Hava Yolları ofisini, “ülkedeki yasaları hiçe sayarak zorunlu başörtüsü takmayı reddetmeleri” nedeniyle kapattığını bildirdi.

Yarı resmi Tasnim haber ajansı, “Ahlak polisleri” memurlarının pazartesi günü Türk Hava Yolları'nın Tahran ofisine giderek şirket çalışanlarının "başörtüsüne uymaması" nedeniyle ilk uyarıyı yaptığını bildirdi.

Ancak, İranlı  çalışanların polis memurlarına sorun çıkardığı, çalışanlarla polis arasında tartışmanın uzaması üzerine  büronun polis tarafından kapatıldığı bildirildi.

Tahran Savcısı: Herhangi bir hukuki işlem yapılmadı

Polisin hicabın gözetilmemesine bağlı olarak hiçbir işletmeyi kapatmayacağı ancak uyarı yapabildiği belirtilirken, Tahran Savcısı Ali Salihi de, Türk Hava Yolları ofisinin mühürlenmesi ile ilgili herhangi bir hukuki işlem veya mahkeme kararının  çıkarılmadığını açıkladı.

Türk Hava Yolları'ndan ise olaya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Olay, Erdoğan-Pezeşkiyan görüşmesiyle aynı gün yaşandı

İran kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanan olaya ilişkin, Kültür Devrimi Yüksek Konseyi Üyesi İbrahim Suzençi Kaşani X hesabından yaptığı paylaşımda, "Erdoğan, ilişkileri geliştirmek için seçilmiş cumhurbaşkanını aradı ve bir saat konuştu. Daha bugün Türk Hava Yolları ofisleri hicab/tesettür nedeniyle mühürlendi. Bu bir tesadüf olmalı."  Yorumunu yaptı.   

İran’da hicap tartışmaları devam edecek mi?

İran’da hicap tartışmaları, 2022 yılının Eylül ayında,  ülkenin ahlak polisi tarafından tutuklananan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin vefat etmesinin ardından ülke  genelinde kitlesel protestolara dönüştü. Ülke dışında yaşayan, sosyal medyayı aktif kullanan rejim karşıtı İranlıların da desteğiyle protestolar yasağı kaldırmaya etki etmese de, büyük ölçüde yatışmış gibi göründü. Gösterilerden sonra bazı İranlı kadınların sokağa örtünmeden çıkması ülke yönetimine bir meydan okuma olarak yorumlandı.

Ancak İranlı yetkililer, başörtüsü takmayan sokaktaki vatandaşa herhangi bir şey yapamasa da, kadın çalışanlarının başörtüsü takmamasına izin veren restoran, eczane vb halkın yoğun uğrak yeri olan yüzlerce işletmeyi kapattı.

İranlı yetkililerin bu uygulamaları, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde de yoğun bir şekilde devam etti.

İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi

THY’nin Tahran ofisinde yaşanan tartışmalı olay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ı arayarak tebrik etmesiyle aynı gün yaşandı.

İran’ı takip eden Türkiye’deki gazetecilerin bazıları olayı olağan bir gelişme olarak aktarırken bazıları, “Mesut Przeşkiyan’a muhafazakarların  darbesi” olarak paylaştı.

Türk Hava Yolları, Basra Körfezi'ndeki diğer Arap ülkelerinden yapılan uzun mesafeli uçuşlara kıyasla ABD ve Kanada'ya daha kısa sürede ulaşılması nedeniyle İranlılar arasında tercih edilen bir havayolu şirketi.

Editör: Burçin Çelikkol