İsviçre’de heyelan ve sel: 4 ölü, 2 kayıp İsviçre’de heyelan ve sel: 4 ölü, 2 kayıp

İran sandık başında

Yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme süreci 2 saat uzatıldı.

İran Basını, sıcak havanın etkisi ve yoğunluk nedeniyle daha önceki seçimlerden de alışık olunan bu durumu sıcak gelişme olarak halka duyurdu.

62 milyon seçmen için kurulan 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy verme süreci devam ediyor.

İlk turda 50+1 alan kazanacak

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.

Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, "muhafazakar kanatta birliği sağlamak için" seçime saatler kala adaylıktan çekildi.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.

Kesin sonuçlar yarın öğle vaktinde belli olacak

İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısı yayınlanması ve kesin sonuçların ise yarın öğleden önce açıklanması bekleniyor.

Tahran'ın en büyük seçim merkezlerinden İrşad Hüseyniyesi ve diğer seçim noktalarında yoğun katılım gözleniyor.

Yurtdışı katılımında da yoğunluk gözlemleniyor

Türkiye’de bulunan İranlılar da, 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy kullandı.

Saat 08.00'de oy kullanma işleminin başlamasıyla sandık başına gelen İranlılar, işlemlerin ardından 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oylarını kullandı.

18 yaşını doldurmuş İranlıların pasaport ya da kimlikleriyle oy kullanabildiği seçimde Türkiye’de kurulan sandıklarda da katılımın fazla olduğu gözlendi.  

Türkiye'de oy verme işlemleri, Ankara ve  İstanbul başta olmak üzere, Trabzon, Erzurum, İzmir, Antalya ve Van'da da gerçekleştiriliyor.