Dünya

İran saldırısı piyasaları sarstı: Hisseler düştü, petrol arttı!

İran'ın İsrail'e 250’den fazla füze fırlatmasının ardından küresel piyasalarda hisseler düştü, petrol fiyatları yükseldi.

Abone Ol

İran'ın, İsrail’in temmuz ayının sonunda Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye düzenlediği suikasta yanıt olarak başlattığı füze saldırılarının ardından ABD ve Avrupa borsaları sert düşüşler yaşadı.

Piyasalarda ani düşüş

İsrail ordusu, füzelerin çoğunu İsrail'e ulaşmadan önce İsrail hava savunma sistemleri veya hava kuvvetleri tarafından engellendiğini ve yaklaşık bir saat sonra saldırının sona erdiğini duyurdu. İran’dan yapılan açıklamada ise füzelerin yüzde 80’nin savunma sistemlerini aştığı bildirildi.

Manşetler, küresel piyasalarda sert bir düşüşe neden oldu.  Wall Street'in ana endeksleri gerilerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ta yüzde 1,5 düşüş yaşandı.

“Güvenli liman” varlığı olarak değerlendirilen altın, yaşanan gerginlikler nedeniyle yaklaşık yüzde 1 oranında artarak ons ​​başına 2.600 doların hemen üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı.

Charles Schwab stratejisti Joe Mazzola, haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Katılımcılar, bu haftanın ABD'deki önemli istihdam ve üretim verilerinin ilk bölümünü beklerken, Orta Doğu'da tırmanan gerginliğe ve ABD limanlarına yönelik greve karşı temkinli yaklaşıyorlar" dedi.

Öte yandan, Ortadoğu'da yeni bir alevlenme korkusunun ardından petrol fiyatları da yükseldi. ABD ham petrolü %3,7 artışla varil başına 70,72 dolara yükselirken, Brent ham petrolü %3,6 artışla 74,34 dolara yükseldi.