Dünya

Irak'ta yaklaşık 30 yıl sonra nüfus sayımı yapılacak

Irak’ta 27 yıl aradan sonra yapılacak nüfus sayımı için hazırlıklar başladı. Sorunsuz ve etkili bir nüfus sayımı için 20-21 Kasım tarihlerinde ülke genelinde sokağa çıkma yasağı olacak.

Abone Ol

Irak Başbakanı Muhammed Şii es-Sudani'nin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, ülkede yaklaşık 30 yıl aradan sonra yapılacak ilk nüfus sayımına hazırlık kapsamında, Kasım ayında ülke genelinde iki günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

27 yıl sonra ilk sayım

ABD’nin işgali, çatışmalar ve siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Irak’ta 27 yıl aradan sonra yapılacak ilk nüfus sayımı için hazırlıklar başladı.

Başbakan El Sudani, Pazar günü Yüksek Nüfus Konseyi toplantısına başkanlık ederek, Kasım ayında planlanan genel nüfus ve konut sayımı için yapılan hazırlıkları görüştü.

Konsey, sorunsuz ve etkili bir nüfus sayımı sürecini güvence altına almayı amaçlayan çeşitli stratejiler sundu.

Kesintisiz veri toplama faaliyetlerini kolaylaştırmak için 20-21 Kasım tarihlerinde tüm illerde sokağa çıkma yasağının uygulanması da kararlaştırıldı.

Ayrıca, veri toplama ve sayımından sorumlu olacak istatistik personelinin eğitimi için Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile de çalışmalar koordine edilmesi planlandı. Bu kapsamda Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanlıkları ile Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurumlar arasında iş birliği sağlandı.

Hükümet ayrıca gerekli mali kaynakların tahsisini hızlandırarak nüfus sayımı için yeterli fon sağlamayı garantiledi.

İstatistik ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Kurumu başkanının, koordinasyonu ve denetimi daha da artırmak için iller arası Yüksek Koordinasyon Komitesi'nin yaklaşan toplantılarına katılması kararlaştırıldı.

BM Nüfus Fonundan destek

Irak hükümeti ayrıca nüfus sayımının başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile ortaklık kurdu. UNFPA, bu girişimi destekleyerek, Irak'a etkili politika yapımı ve ülke genelinde kapsayıcı büyümeyi teşvik etmek için gerekli olan doğru demografik verileri sağlayacağını açıkladı.

Irak'ta son kapsamlı nüfus sayımı 1997 yılında yapılmış, IKBY’nin yer almadığı 15 ilde nüfus 22,33 milyon olarak açıklanmıştı.

Sonraki nüfus sayımlarına ilişkin planlar, tartışmalı bölgeler üzerindeki anlaşmazlıklar ve daha geniş çaplı siyasi gerginlikler nedeniyle en son 2010 yılında ertelendi.