Dünya

Irak'ta medeni kanun tartışması

Irak'ta, "Kişisel Statü Yasası'nda değişiklik yapma girişimleri kadın ve çocuk hakları aktivistlerini alarma geçirdi.

Abone Ol

Iraklı bir grup milletvekilinin Meclis'e taşıdığı 1959 yılına ait medeni kanuna göre uygulanan Kişisel Statü Yasası'nda bazı değişiklikler yapılmasını öngören tasarı tartışma yarattı. 

Irak'ta medeni kanunda değişiklik önerisi 

Irak parlamentosunda bir grup milletvekilinin gündeme getirdiği "Kişisel Statü Yasası"nın medeni kanun maddelerinde değişiklik yapılmasını öneren teklifin meclisteki ilk okuması tepkilere neden oldu. 
Muhalefetin, yasanın kadınları ve kız çocuklarını temel haklardan mahrum bırakabileceği gerekçesiyle tepki gösterdiği değişiklik ile ilgili henüz oylama yapılmadı.
Yasa tasarısındaki değişiklikler onaylanırsa, evlenecek erkeğe nikahı istediği mezhebe göre seçme hakkı tanırken aynı hakkı kadına tanımıyor. Ayrıca boşanma davalarının da mevcut medeni kanuna göre değil çiftlerin mezhebine göre yapılması ve   erkek çocuklarının yanında kalacağı ebeveyni seçme hakkının da 15'ten 7 yaşa düşürülmesini tanıyor. 
İnsan hakları savunucuları yasa tasarısının Irak'taki mezhepsel bölünmeleri derinleştireceğini savundu. 

Tepkilere rağmen meclise getirildi 

Irak parlamentosunda birkaç milletvekilinin muhalefeti ve yaygın kamuoyu eleştirisiyle karşılaştıktan sonra temmuz ayı sonunda önerilen değişiklikler düşürülmüştü. Ancak, değişiklikler, şu anda meclise hakim olan Şii siyasi partileri çatısı altında toplayan Koordinasyon Çerçevesi'nden geniş destek aldıktan sonra 4 Ağustos oturumunda geri getirildi.
Temmuz ayında, konu yaygın bir kamuoyu eleştirisiyle karşılandı ve insanlar tartışmalı yasa tasarısını protesto etmek için Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda toplandı. 
Değişiklikleri öneren milletvekillerinden Raed al-Maliki, güncellenen yasa tasarısının küçüklerin evlenmesine izin verdiğini reddetti. El-Maliki, “yasaya itirazlar, Irak nüfusunun önemli bir bölümünün “kişisel statülerinin inançlarına göre belirlenmesi” hakkını reddetmeyi amaçlayan art niyetli bir gündemden kaynaklandığını savundu. 
Mevcut yasa, hem erkekler hem de kadınlar için yasal evlenme yaşını 18 olarak belirliyor, ancak erkek ve kadınların bir hakimin ve yasal velilerinin izniyle 15 yaşında evlenmelerine izin veriyor.