Dünya

İngiltere’de olaylarda dezenformasyonla suçlanan Pakistanlı serbest

İngiltere'deki aşırı sağcı şiddet olaylarına ilişkin yanlış bilgilerin, sosyal medya aracılığıyla yayılmasında rol oynadığı suçlamasıyla gözaltına alınan Pakistanlı serbest bırakıldı.

Abone Ol

İngiltere'deki göçmen karşıtı isyanları körükleme ve yanlış bilgi yaymakla suçlanan Pakistanlı serbest bırakıldı. 

İngiltere'deki isyanları körüklediği iddia edilmişti

Birleşik Krallık'ta, 3 kız çocuğunun katilinin Müslüman bir sığınmacı olduğunu iddia ederek, asılsız bir makale yayınlamakla suçlanan Ferhan Asif serbest bırakıldı.  
Asif, geçen hafta Pakistan Federal Soruşturma Ajansı (FIA) tarafından iki kez gözaltına alınmıştı. Siber terörizm suçlamasıyla tutuklanan Asif'in pazartesi günü Lahor'daki mahkemeye çıktıktan sonra serbest bırakıldığı bildirildi. 

FIA delil bulamadı

Asif'in avukatı Mumtaz Hussain, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Pakistan Federal Soruşturma Ajansı, kendisine karşı delil bulamayınca tüm suçlamaları düşürdü ve onu serbest bıraktı." dedi.
Pakistan Federal Soruşturma Ajansı yetkilileri, Asif'in haber sitesi gibi görünen clickbait sitesi Channel3Now'ı yönettiğini iddia etmişti.
Yanlış bilgi içeren makale, saldırıdan sadece birkaç saat sonra Channel3Now'da yayınlandı ve sosyal medyada viral olan paylaşımlarda sıkça alıntılandı.
BBC, Asif'in erişime engellenen web sitesi ile bağlantısının olduğunu duyurmuştu. 

Şüpheli, gazeteci çıktı  

Pakistan polisi BBC'ye, Asif'in özel bir kanalda serbest çalışan bir gazeteci olduğunu ve İngiltere'de farklı bir sosyal medya hesabı üzerinden haber paylaştığını tespit ettiklerini söyledi.
Serbest bırakıldıktan sonra yerel basına açıklama yapan Asif, sosyal medya platformu X'te yanlış bilgiler içeren bir paylaşımı tekrar paylaştığını ve yerel polisin uyarısını gördükten sonra sildiğini söyledi.
Asif, "Sosyal medyaya ara veriyorum" diyerek, hesabını kapattığını duyurdu. 

Aşırı sağın isyanları

29 Temmuz'da Taylor Swift temalı bir dans dersinde üç küçük kızı öldürüren, çoğu çocuk 11 kişiyi yaralayan saldırgan hakkında internette yanlış bilgiler yayıldı.
Southport'ta başlayan şiddetli olaylar, yanlış bilgilendirme, aşırı sağ ve göçmen karşıtlığının da etkisiyle İngiltere ve Kuzey İrlanda'nın bir çok  şehir ve kasabasına yayıldı.
Son üç haftada, olayla ilgili 500'den fazla kişi gözaltına alınarak haklarında dava açıldı. 170'ten fazla kişi hakkında hapis cezası verilerek, tutuklandı. 
Katil zanlısı Axel Rudakubana'nın  17 yaşında, Ruanda asıllı, Hristiyan bir ailenin çocuğu olduğu ortaya çıktı.