Dünya

İngiltere'de COBRA toplanıyor!

İngiltere hükümeti, 400'e yakın kişinin gözaltına alındığı, onlarca polis yaralandığı gösteriler nedeniyle COBRA'yı topluyor.

Abone Ol

İngiltere hükümeti, Southport kasabasında geçen Pazartesi günü üç kız çocuğun öldürülmesi ve katilinin kimliğiyle ilgili yanlış bilgilerin yayılması üzerine ülke geneline yayılan aşırı sağcıların şiddetli isyanları ile ilgili acil bir COBRA (Cabinet Office Briefing Room A) toplantısı düzenlemeye hazırlanıyor.

Aşırı sağ isyanı Kabine Ofisi'nde konuşulacak 

Acil toplantıda bakanlar, memurlar, polis ve istihbarat görevlileri, ülke genelinde yaşanan ve kalabalıkların işyerlerine ve camilere girerek çok sayıda kişiyi tutuklamasına yol açan olaylara yönelik acil müdahale planlarını görüşecek.
Bakanlar ve polis, olayların diğer kasaba ve şehirlere de sıçramasından endişe duyulduğu için önümüzdeki günlerde olaylara nasıl müdahale edileceğini görüşecek.

"Aşırı sağın haydutluğu" 

Pazar gecesi Holiday Inn Express otelini molotof kokteylleriyle hedef alan saldırılarda, bir polis memurunun yaralandığı bildirildi. 
Ayrıca, sığınmacıların kaldığı iki otelin camlarını kıran kalabalıkla başa çıkmak için bölgeye daha fazla polis memuru sevk edildi.
Newcastle-under-Lyme'da isyancılar İslamofobik sloganlarla sokağa döküldü, Bolton, Southport ve Middlesbrough'da da benzer isyanlar yaşandı.
Başbakan Keir Starmer, Pazar şiddet içeren gösterileri kınadı ve "aşırı sağın haydutluğu" olarak niteledi.
Basında yer alan haberlere göre, gösterilerde 400'e yakın kişi gözaltına alındı; onlarca polis yaralandı.
İçişleri Bakanlığı ayrıca camilere yönelik saldırıların devam etmesi nedeniyle yeni bir "hızlı müdahale süreci" kapsamında daha fazla koruma sağlanacağının sözünü verdi.

Ayaklanmalara tepkiler 

Coventry South'tan İşçi Partisi Milletvekili Zarah Sultana, X.'te "Ülke çapında tanık olduğumuz İslamofobik ve ırkçı şiddetin açıkça dile getirilmesi için siyasi liderlerin ne yapması gerekiyor?" başlıklı yazısında, ayaklanmalara verilen tepkiyi eleştirdi.
Birçok kişi, İngiliz medyasının şiddet olaylarını "İngiliz yanlısı" ve "göçmen karşıtı" gruplar olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.

Sosyal medyaya eleştiriler

Sosyal medya platformu X, aşırı sağcı kişilerin ve kamuya mal olmuş kişilerin yanlış bilgi yaymak ve isyanları körüklemekle suçlanmasıyla daha fazla eleştiriye maruz kaldı. 
Sosyal medya platformu X'in sahibi iş insanı Elon Musk, isyan videolarına "iç savaş kaçınılmaz" diyerek yanıt vermiş ve bu durum geniş çaplı eleştirilere yol açmıştı. 
Dijital beşeri bilimler uzmanı Marc Owen Jones ise "X'in özellikle azınlıkları ve Müslümanları hedef alan söylenti ve nefret söylemi yaymak için bir silah olarak kullanıldığını" söylemişti.
Malezya, isyanların patlak vermesinden bu yana, "Birleşik Krallık'ın çeşitli bölgelerinde gerçekleşen bir dizi isyanı yakından izlediğini" belirterek, Birleşik Krallık'taki vatandaşlarına seyahat uyarısı yayınladı. Ayrıca, Londra'daki Yüksek Komisyonu'na varlıklarını kaydettirmeleri çağrısında bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) İngiltere Büyükelçiliği, Emirlik vatandaşlarına dikkatli olmaları ve kalabalık alanlardan uzak durmaları yönünde bir güvenlik uyarısı yayınladı.