Dünya

İngiliz gazeteci soykırım tepkisi yüzünden gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşını eleştirel bir şekilde ele alan İngiliz gazeteci Richard Medhurst, Heathrow Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Abone Ol

İngiltere'de bağımsız gazeteci Richard Medhurst'ün,  İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili yaptığı haberler yüzünden gözaltına alındı. 
İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi 
"İngiltere'nin Terör Yasası" kapsamında Londra'daki Heathrow Havalimanı'nda geçen hafta gözaltına alınan Medhurst'ün gözaltına alınması, ülkede ifade özgürlüğü ve gazetecilere yönelik muamele konusunda ciddi endişelere yol açtı.
Batı'nın Ortadoğu'daki dış politikasını eleştirel bir şekilde ele alan Suriye doğumlu yazar,  pazartesi günü X'te yayınlanan bir videoda, yaşadıklarını anlattı. 

İngiliz gazeteciye insanlık dışı muamele

Medhurst, havaalanına vardığında altı polis memurunun kendisini yakaladığını, yaklaşık 24 saat boyunca sorgulandığını, telefonunun alındığını ve ailesiyle iletişim kurmasının engellendiğini söyledi.
Gözaltında, insanlık dışı muameleye maruz kaldığını anlatan Medhurst, tek kişilik bir hücreye yerleştirildiğini ve tuvaleti kullanırken bile kameralarla izlendiğini anlattı. 
Medhurst, gazeteci olarak açık kimliğine rağmen tüm bu işkencenin “kendisini korkutmak, aşağılamak ve insanlıktan çıkarmak” için yapıldığını belirterek, Gazze'deki Filistinlilere yönelik devam eden İsrail soykırımı gibi hassas konuları ele alan gazetecilerin hedef alındığını söyledi.
Medhurst, ifade özgürlüğünü bastırdığı için İngiliz hükümetini kınadı. 

Gazeteciler tepki gösterdi 

Suriye, Filistin ve ABD-İngiltere askeri müdahaleleriyle ilgili konulardaki çalışmalarıyla tanınan Medhurst, İsrail'in Gazze'de 10 aydır sürdürdüğü ve çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açan acımasız saldırılarına karşı çıkıyor.
Medhurst'ün medya çalışmaları nedeniyle gözaltına alınması, İngiltere'de ifade özgürlüğü ve gazetecilere yönelik muamele konusunda endişelere yol açtı.
Avustralyalı gazeteci Mary Kostakidis, X'te yaptığı bir paylaşımda tutuklamayı sert bir dille eleştirerek, Medhurst'e destek oldu. 
X'te 140.000'den fazla takipçisi olan köşe yazarı ve podcast yayıncısı SL Kanthan da, "Parlak ve yetenekli gazeteci Richard Medhurst, İngiltere'nin 'Terörizm Yasası' kapsamında 24 saat boyunca gözaltında tutuldu. Hepsi Gazze'deki Filistinliler adına konuştuğu için. Avrupa bahçesinde konuşma özgürlüğü." ifadeleriyle tepki gösterdi.