Dünya

İngiliz aşırı sağcıların "ölüm listesi" panik yarattı

İngiltere'de göçmen merkezleri ve destek kuruluşları, aşırı sağcıların sosyal medyada dolaşıma soktuğu 'vur listesi' nedeniyle tezakkuzda.

Abone Ol

İngiltere'de geçen hafta başlayan ve ülke geneline yayılan şiddet eylemlerini organize eden aşırı sağ gruplar sosyal medyada listeler paylaşarak hem halkı tedirgin ediyor hem de yetkilileri alarma geçiriyor. Aşırı sağ grupların Telegram gibi geniş kitlelere ulaşılan uygulamalar üzerinden yaptıkları tehdit içeren paylaşımların dezenformasyon olup olmadığını belirleyemeyen yetkiler önlem almak durumunda kalıyor.

İngiltere'de gergin bekleyiş 

Göçmenlik hizmetleri ile sığınmacılara destek veren kuruluşlar ve hukuk uzmaları, ülke genelinde bir haftadır devam eden ırkçı şiddette, aşırı sağcıların bu akşam için planladığı saldırılarla ilgili hazırlık yaptı. 
Sosyal medyada Telegram'dan sızdırılan Birleşik Krallık genelindeki potansiyel hedeflerin ve yaklaşık 40 kuruluşun olduğu bir liste dolaşıma sokuldu. Listede, aşırı sağ kullanıcıların "maske takmaları" söylenerek onlara nasıl saldırılacağına dair talimatlar yer alıyordu.
Saldırıların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ya da aşırı sağın korku salma amaçlı kasıtlı bir taktiği olup olmadığı konusunda belirsizlik olsa da, tehditlerin ciddiye alındığı belirtildi. 
Arap basınında yer alan bu iddiaya göre, paylaşılan listeler, sığınmacılar arasında endişeye yol açtı.

6000 polis görevlendirildi 

Listelenen firmalardan birinin göçmenlik avukatının, "Buna inanıyoruz, buna hazırlanıyoruz" ifadeleri yer aldı. 
Avukat, itfaiye ve polisin Salı günü ofislerine geldiğini ve yerel bir eğlence mekanının önlem amaçlı kapatılacağını söyledi.
Ülke genelinde daha fazla şiddet olasılığına karşı hazırlık yapan yaklaşık 6.000 polis memuru, Salı günü yaptıkları açıklamada, "daha fazla kargaşa sahnesini önlemek için mevcut tüm güç, taktik ve araçları kullanacaklarını" duyurdu.
Geçtiğimiz haftadan bu yana aşırı sağcıların şiddet eylemleri nedeniyle 400'den fazla gösterici tutuklandı. 
Polis kaynakları, Çarşamba günü 100'den fazla aşırı sağcı protesto gösterisinin gerçekleşeceğini, bunların birçok şehirde planlandığını söyledi. 
Bu hafta başında İngiliz Savunma Birliği'nin (EDL) Birmingham'da bir protesto planladığına dair haberlerin yayıldığı, bölge halkından onlarca kişinin mahallelerini korumak için harekete geçtiği bildirildi. Ancak haberin yalan olduğu ortaya çıktı. 

Cami saldırısı da Telegram'da organize edildi 

BBC Verify'daki bir gazeteciye göre , aşırı sağcıların "vurulacaklar listesi" pazartesi gecesi yayından kaldırılan ve salı sabahı yedek bir hesap oluşturulduğu bildirilen 'Southport Wake Up' adlı Telegram kanalında paylaşıldı .
Irkçılık karşıtı Hope Not Hate grubuna göre, geçen hafta Southport'taki St Luke's Road'daki bir camide insanları toplanmaya teşvik eden ilk kanallardan biri "Southport Wake Up" kanalıydı; ancak daha sonra kalabalık tarafından camiye saldırı düzenlendi.

Saldırgan Hristiyan çıktı

Şiddet olayları, 29 Temmuz'da İngiltere'nin Kuzey Batısı'ndaki Southport'ta üç kız çocuğunun öldürülmesinin ardından ortaya çıktı. Cinayeti işleyen kişinin Müslüman ve sığınmacı olarak yanlış tanıtılması üzerine olay büyüdü.
Ancak şüpheli Alex Rudakubana'nın, Galler'de Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiği ortaya çıktı.