Dünya

İmran Han, tutukluğuna rağmen pes etmiyor!

Pakistan'ın devrik Başbakanı İmran Han, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Asim Munir ile ilgili yeni iddialar ortaya attı.

Abone Ol

Han'dan, Pakistan hükümeti ile ordusuyla ilgili yeni ifşalar 


Pakistan'da hala güçlü bir politik figür olan eski Başbakan İmran Han sürekli uzatılan mahkumiyet cezalarına rağmen, hapishane odasından görüştüğü kişiler aracılığıyla gündemde kalmaya devam ediyor. 
The Intercept’in Han’la yakın temasta olan birçok kaynağa dayandırdığı haberine göre, eski Pakistan Başbakanı İmran Han, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Asim Munir ile ilgili yeni iddialar gündeme taşıdı. 
Haberde, kaynakların,  Han’ın kendisinin Munir’in ordu şefi olarak atanmasını kabul etmesi karşılığında Pakistan siyasetinde tarafsız kalma anlaşmasını ihlal ettiğine dair yeni iddialarda bulunduğu belirtildi. 
Ayrıca, Han, Munir’in, aralarında eski Başbakan Navaz Şerif’in de bulunduğu sivil siyasi rakipleriyle, Şerif’i sürgüne zorlayan yolsuzluk suçlamalarının düşürülmesi karşılığında kendisine karşı işbirliği yapmaları için komplo kurduğunu iddia ediyor.
Han ve Munir arasında tırmanan kişisel çatışma ya işaret edilen haberde, Han'ın, Munir’in Pakistan istihbaratına kendisini hedef alan bir suikast emri verdiğini ve suikast girişiminin soruşturmanı, kamera kayıtlarını gizleyerek örtbas ettiği iddiasına dikkat çekiyor. 
Han’ın akıbeti ülke siyasetinin cevaplanmamış en büyük sorusu olmaya devam ederken, hapishane yetkilileri ise Han ile Munir arasındaki husumeti gerekçe gösteriyor. 
Ancak, Han’ın Munir hakkındaki iddialarını, güvenlik gerekçesiyle isimleri açıklanmayan kaynaklar tarafından The Intercept ile paylaştığı kaydedildi.
Bu yazışmalarda, Munir’in 18 Mart 2023’teki bir duruşmada Han’ı öldürtmek için plan hazırladığını gösteren kamera görüntüleri ve diğer kanıtların olduğu iddia ediliyor.
Han'ın Münir hakkındaki iddiaları, generalin siyasi güç toplamaya ve Pakistan'daki rakip siyasi partilere, aktivistlere ve basına yönelik acımasız baskılara devam ettiği bir dönemde geldi.
Pakistan hükümeti ile ordusu arasındaki gizli gerilimleri,ilişkilerin karmaşıklığını ifşa eden bu açıklamalarla Han,medya ve kamuoyunda geniş yankı uyandırarak uluslarası baskının arttırılmasını hedefliyor. 
Han’ın hapishane odasından gösterdiği bu çabaları, güvenliğinin tehlikede olduğuna inanan destekçileri ve  Senatör Chuck Schumer gibi ABBD'li siyasilerin de gündeminde kalmasını sağlayan bir faktör. 
Han ve eşi Bibi, 14'er yıl hapis cezasına mahkum edilmişti
Eski Başbakan İmran Han, yargılandığı yolsuzluk davasında verilen tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti.
Han hakkında yargılandığı yolsuzluk davası kapsamında verilen 3 yıl hapis cezası, 29 Ağustos 2023'te ertelenerek eski Başbakan'ın kefaletle serbest bırakılmasına hükmedilmişti. Ancak 30 Ağustos 2023'te Hakim Abul Hasnat Zülkarneyn, savcılığın talebi üzerine "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan Han'ın tutukluluk süresini uzatmıştı.
Eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de benzer sebeple 19 Ağustos 2023'te İslamabad'daki evinde gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti.
Pakistan'da mahkeme, 30 Ocak'ta "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan ve tutuklu yargılanan eski Başbakan Han ve eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'yi 10'ar yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 31 Ocak'ta da başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı ve hediyeleri sattığı gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluk davasında suçlu bulunan Han ve eşi Bibi 14'er yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.