Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, 29-11 Haziran tarihleri arasında James Walsh önderliğinde Türkiye’yi ziyaret etmişti.
Ziyaretin ardından sanal takip görüşmeleri de sona erdi.

James Walsh, yaptığı açıklamada Türkiye’deki son bir yıllık ekonomik dönüşüme dikkat çekti.

Bakan Şimşek'ten yıl sonu enflasyon tahmini Bakan Şimşek'ten yıl sonu enflasyon tahmini

Buna göre Türkiye'nin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığı ve güveni artırdığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada 2023 ortalarından itibaren uygulanan ekonomik politikaların Türkiye'nin cari açığını bu yılın ilk çeyreğinde GSYH'nin yüzde 2,7'sine düşürdüğü ve piyasa duyarlılığının iyileştiği belirtildi. Ayrıca, uluslararası rezervlerin, takaslar ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra, nisandan bu yana 91 milyar dolar arttığı ifade edildi.

Risk primi 440 baz puan düştü

IMF, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğine dikkat çekerken, CDS risk priminin 2023 ortasından bu yana yaklaşık 440 baz puan düştüğünü aktardı. Yaz aylarında manşet enflasyonun azalmaya başladığı ancak hala yüksek seyrettiği belirtilen açıklamada, finansal ve kurumsal sektörlerin politika sıkılaştırmasını şimdiye kadar belirgin bir stres yaşamadan atlattığına vurgu yapıldı.

Editör: Ömer Göyce