Cep telefonlarının güvenliğini sağlamak için her cihaz için özel olarak üretilen 15 haneli İMEİ kodu, yurt dışından telefon getirenlerin cihazlarını Türkiye’de kullanabilmesi için zorunlu olarak kaydedilmesi gereken bir sistem. 2024 yılı sonuna kadar mevcut fiyattan faydalanmak isteyenlerin, en geç 31 Aralık'a kadar E-Devlet üzerinden İMEİ kayıt işlemlerini tamamlamaları gerektiği belirtiliyor.

"Fiyat artışı iç piyasaya olan talebi artıracak"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan telefoncu Yiğit Aytekin, İMEİ kayıt ücretlerindeki bu artışı yerel esnaf olarak olumlu karşıladıklarını belirtti. Aytekin, “Bu zam, yurt dışından gelen telefonların satışını azaltacak ve yerli piyasadaki telefonlara olan talebi artıracak. Bizim açımızdan bu olumlu bir gelişme çünkü yerel esnaf olarak daha fazla ürün satmamız mümkün olacak,” dedi.

Aytekin, ayrıca yurt dışından telefon getirmeyi planlayanlara uyarılarda bulunarak, "Fiyat değişikliğiyle ilgili son gün 31 Aralık 2024. O tarihe kadar mevcut ücretle İMEİ kaydı yapılabilir. İthal edilen telefonların 120 gün kullanım süresi olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kayıt işlemleri ve pasaport harçları E-Devlet üzerinden yapılıyor, bu yüzden işlemleri doğru ve zamanında yapmak önemli," ifadelerini kullandı.

Android 15 güncellemesi yapmadan önce dikkat! Instagram'a giremeyebilirsiniz Android 15 güncellemesi yapmadan önce dikkat! Instagram'a giremeyebilirsiniz

2025 yılında devreye girmesi beklenen zamla birlikte, yurt dışından telefon getirip kayıt yaptırmak isteyenler için maliyetler ciddi oranda artacak. Bu durum, yurt içi telefon satışlarına pozitif etki yaratırken, ithalatçıların da dikkatini çekiyor.

Editör: Elif Erbay