Gündem

İmamoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi CHP’deki fay hatlarını harekete geçirdi

CHP’nin 6 Eylül’de başlayacak tüzük kurultayı öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi, parti içindeki kulisleri hareketlendirdi.

Abone Ol

ÜNSAL ERGEL / ANKARA

CHP’nin Olağan Kurultayı öncesinde tüm dengeleri değiştirmesi beklenen Tüzük Kurultayına sayılı günler kala gerçekleşen ilginç ziyaret, parti içindeki tüm fay hatlarının oynamasına neden oldu.

Kırık ayak açıklamaları tepki aldı

CHP kulislerinden edinilen bilgilere göre, kurultay öncesi CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ayağının kırılmasıyla ilgili haberlerin sosyal medyada yoğun şekilde şişirilmesi, milletvekilleri ve örgütleri rahatsız etti. Kurultaya çok kısa bir zaman kalmasına rağmen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’nin başkanlığını yaptığı komisyondan henüz somut bir öneri çıkmadı.

Beklenti büyük

CHP örgütleri ve delegeler, özellikle ön seçim, 3 dönem sınırlaması, cumhurbaşkanı adayını üyelerin belirlemesi, delegelerin illere göre dağılımının yeniden düzenlenmesi kritik konu başlıklarında komisyonda bir açıklama bekliyor.

Özel’in tüzük açıklamaları

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tüzükle ilgili yaptığı açıklamalar da CHP’de tartışma konusu oldu. Genel Başkan Özel’in “Genel seçimde genel başkana verilen belli sayıda milletvekilini belirleme yetkisini kadın ve gençlik kolları ile paylaşmayı düşünüyorum. Ön seçim konusunu tüzükte güvence altına almayı ve ‘ittifak varsa ön seçim yok’ maddesini kaldırmayı düşünüyorum” ifadeleri parti içindeki grupların tepkisini çekti.

Genel başkan ve milletvekillerine ilişkin soruya, “Kendim zaten söyledim, ‘partiyi iktidar yapmazsam kurultaya götürürüm, aday olmam” diye. Bir genel seçimde başarılı olamayan genel başkanın partiyi kurultaya götürmesini öneriyorum” yanıtını vermesi, özellikle muhalif gruplarda kurultayda bunu da tüzüğe konulması beklentisini yarattı.

Salıcı’nın dikkat çeken sözleri

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın yaptığı açıklamada, tüm il başkanlarını ve kurultay delegesini CHP’ye sahip çıkmaya çağırmıştı. Uzun yıllar CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını yürüten Salıcı’nın, “Genel Başkan Özel’e cevap” olarak değerlendirilen açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin tek sahibi örgütüdür. Partimiz, bir üye-örgüt-program partisidir. ‘Şahsım’ partisi değildir.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde örgütün üzerinde hiçbir bir güç yoktur. 
Cumhuriyet Halk Partisi şikayet etmez, sorun çözer. Sosyal refaha dayalı ve halktan yana çözümlerini yerel yönetimler eliyle hayata geçirir.
Cumhuriyet Halk Partisi siyaseti seçimden seçime yapmaz. Toplumun önüne halkçı, yenilikçi ve gerçekçi çözümlerle donatılmış bir Türkiye vizyonu koyar.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin amacı, Türkiye’yi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e taşımaktır.”

Seçimli kurultaya döner mi?

CHP kulislerinde dile getirilen iddialara göre, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın Genel Başkanlık için nabız yokluyor. Ekrem İmamoğlu’nu yakınlığı bilinen Günaydın, Kemal Kılıçdaroğlu ile iletişimini hiç kesmedi. Gökhan Günaydın’ın geçen hafta Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek desteğini istediği ifade edildi.

CHP içinde konuşulan bir başka isim ise İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı. İddialara göre, bazı CHP örgütleri ve delege grupları Salıcı’nın Genel Başkan adayı olmasını istiyor ve bunun için destekliyor.

CHP kulislerinde bu iki ismin de genel başkanlık için parlamaya başlarken, tüzük kurultayın da olmasa da 2025’te olacak olağan kurultay da bir genel başkanlık yarışının kaçınılmaz olduğu konuşuluyor.