Kayseri’de geçen hafta, bir Suriyelinin 7 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettiği iddiasıyla başlayan gösteriler ve şiddet olaylarında Suriyeliler'e ait olduğu iddia edilen işyerleri ve araçlara zarar verilmişti. Yaşanan olaylardan sonra Kayseri'de yaşayan 5 bini aşkın Suriyeli'nin ülkelerine geri döndüğü iddia edilmişti. 

Dün Kayseri’de Suriyeliler’e yönelik faaliyetler gösteren bir derneğin yöneticisiyle görüşerek iddiaları sorduk. Samimi Haber’in edindiği bilgilere göre Kayseri’de yaşayan Suriyeliler’den 5 bini mallarını satarak Suriye’ye gönüllü geriş dönüş gerçekleştirdi 

Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak

Kayseri'de sığınmacı gerginliği Kayseri'de sığınmacı gerginliği

Ümit Özdağ’dan BM tepkisi 

Samimi Haber’in haberi sosyal medyada gündem oldu, Yeniçağ Gazetesi ve ABC Gazetesi gibi sitelerde de haberleştirildi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da sosyal medya hesabında Samimi Haber’in haberine yer verdi.  

Habere sosyal medyada yapılan yorumlardan bazıları şu şekilde: 

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: “Birleşmiş Milletler’in onayı ile mi geldiler ki, Birleşmiş Milletler’in onayı ile geri dönsünler? Birleşmiş Milletler çok istiyor ise alsın kendi ülkesi neresi ise oraya götürsün. Burası Birleşmiş Milletler’in mülteci kampı değil, Türkiye” 

Yeniçağ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Ergin: “Kayseri’de Suriyelilerin Gönüllü Geri Dönüş başvurularını BM Temsilcisinin de olduğu bir komisyonun onaylaması gerekiyormuş. Dönenlerin artması üzerine Suriyelilere yönelik bir STK'nın temsilcisi 'Gidişlerin tutulması için' valiliğe çok acil rahatlatıcı açıklama çağrısı yapıyor!” 

Av. Ruşen Gültekin: “Siyasi iktidar, ne Suriyelilerin ne de diğer kaçak sığınmacıların dönmesini istemiyor. İsteyemiyor. Ne geri kabul anlaşmasını iptal ediyor ne açık kapı politikasını sonlandırıyor. Oy verirken bunu kesin olarak bilmek lazım. Kayseri’de provakasyon olduğunu düşünmüyorum. Olay basit. Ekmek küçük. Kayserili ekmeğini yabancı ile paylaşmak istemiyor.” 

“Güle güle gitsinler dilerim vatanlarında huzurla yaşasınlar hatta bizlerde onların vatanlarına turistik ziyarete gidelim.” 

“Devlete milletin yararına değil de neden dönmek isteyen sığınmacılar için çalışma yapıyorsunuz ? İsteğimiz zaten gönüllü gidişleri değil mi ? Kendileri hakkında can mal güvenliği endişeleri yok demek ki gidiyorlar”

Editör: Ercan Küçük