Son zamanlarda yaşanan olaylarla iyice anladık ki sosyal medya çok acayip bir yer. Amacına uygun kullanıldığında aslında çok etkili bir iletişim ağı. Tabii amacına uygunluk konusu da tartışmaya açık. Mesela amacına uygun kullanılan platformlar var kullanılmayan platformlar var. Fenomenlik olayı ise apayrı bir konu. Biliyorsunuz bugünlerde herkes fenomen. Anladık ki bazılarının derdi de bizi öpmekmiş. Öpülmedik yerimiz kalmadı. 

Şebnem Farah için İmza kampanyası Şebnem Farah için İmza kampanyası

Peki ilk fenomen tanesi internet alemine ne zaman düştü de konu buralara kadar geldi? İşte bunu yalnızca gerçek old’lar bilir diyebileceğimiz bir isimle karşınızdayım.

O bir kuş, o bir uçak. Hayır, İnternet Mahir… 

Onun hikayesi, internetin hayatlarımıza girdiği 90’lı yılların sonu 2000’li milenyum çağının başına denk geliyor. Site başına yalnızca seksen sekiz kullanıcının düştüğü o dönemin internet aleminde bir anda öne çıktı. Gerçek ismi Mahir Çağrı. Namı değer İnternet Mahir. Anadolu’nun bağrından kopup gelen bir delikanlıyken bir anda Hollywood ünlülerinin en çok tıkladığı isim haline geldi. Her şey bir internet sitesi açmasıyla başladı. Basit bir ara yüz ve bozuk bir İngilizceyle kendine kız arkadaş bulmak için kişisel bir blog oluşturan Mahir’in hayatı site açıldıktan on dakika sonra değişti. I kiss you.org isimli sayfasının girişine ‘‘welcome to my page, i kiss you’’ yazarak tüm dünyayı öpmek istediğini deklare etmiş oldu.  

İlk on dakikada elli bin tıklama alan Mahir, akşama kadar sekiz yüz binin üzerinde tıklamaya ulaştı.  Siteye eklediği ev telefonu susmak bilmedi. Dünyanın her yerinden onu arayanlar i kiss you Mahir diye bağırıyordu. Siteye günlük hayatta yapmayı sevdiği ve yapabildiği her şeyi yazdı. Fotoğraflarıyla dönemin ikonlarından biri haline geldi. Artık herkes onun öpücüklerini paylaşmak istiyordu. 

Forbes tarafından 2000 yılının en çok tanınan 100. ismi seçildi Mahir. 

Toplam ziyaretçi sayısı birkaç ayda üç milyonun üzerine çıkınca 2001 yılında web sitesi en çok ziyaret edilen kişi olarak Guinness Rekorlar kitabına da adını altın harflerle yazdırdı. Adına hayran kulüpleri açıldı. Dünyaca ünlü oyuncular onunla iletişime geçmek istiyor ve en köklü yayın kuruluşları ondan röportaj talep ediyordu. Bu da yetmezmiş gibi davet alıp gittiği ülkelerde hayranları tarafından izdiham yaşanıyordu.  Hayranları arasında David Bowie bile vardı. Katıldığı bir televizyon programında Mahir’in ünlü sözlerinden birini söyleyerek taklidini yaptı. Julia Roberts, Meg Ryan gibi ünlü oyuncular da Mahir’e imzalı fotoğraflarını verip ‘’i kiss you’’ diye not düşüyorlardı. 

Kısa zamanda edindiği şöhreti ne yazık ki ülkemizde pek de rağbet görmeyince desteksiz kaldığını söyleyen İnternet Mahir bir süre sonra hafızalardan silindi. Özellikle internetin iyice yaygınlaşıp, sosyal medya hesaplarının ortaya çıkmasıyla birlikte yeni yüzler ortaya çıktı. Ve Mahir, günümüze kadar silik bir anı olarak ulaştı. Muhtemelen birçoğunuz onun adını bilmiyor ya da hayal meyal hatırlıyordur. Saçlarına dolarlar takmadığı ya da pizza değilsiniz herkesi mutlu edemezsiniz mottosunu zihinlerimize kazıyamadığından olacak İnternet Mahir, unutulmaya yüz tuttu. Şimdilerde sıradan bir hayatı olan Mahir Çağrı, destek verilseydi şu an çok farklı yerlerde olacağını söyledi. Şöhret basamaklarını hızla tırmanan İnternet Mahir, dileriz ki içinde hiç öpücük bırakmadan tüm dünyaya ulaşmıştır.