Filistin ve İsrail arasındaki şiddet olayları, 7 Ekim sabahı Hamas'ın 'Aksa Tufanı' operasyonu ile başlayan çatışmalar yedinci gününde de devam ediyor. Savaş tüm yıkıcılığı ve şiddetiyle sürerken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya geldi.

İKİNCİ "NEKBE" UYARISI

Resmi Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas görüşmede İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının bir an önce durmasının gerektiğini vurgulayarak, Gazze'deki insanların tehcir edilmesine karşı olduğunu belirtti. Abbas, bunun "ikinci Nekbe (büyük felaket)" olacağını ifade etti.

"İNSANİ FELAKETE YOL AÇACAK"

Ayrıca, Gazze'ye insani yardım koridorlarının açılmasına, tıbbi yardımın ulaştırılmasına, elektrik, su ve akaryakıt temininin sağlanmasına yönelik çağrılarda bulundu. Abbas, Gazze'deki tek elektrik santralinin hizmet veremediği ve insani hizmetlerin durduğu bir durumun insani felakete yol açacağı konusunda uyardı.

"İSRAİL TERÖRÜ SONA ERMELİ"

Abbas, Batı Şeria'da Filistin mülteci kamplarında, köylerinde ve kentlerindeki Filistinlilere yönelik İsrailli yerleşimcilerin terörünün sona ermesi gerektiğini ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınların sona ermesi gerektiğini vurguladı.

"SİVİLLERİN ÖLMESİEN KARŞIYIZ"

Her iki taraftan da sivillerin öldürülmesine veya cezalandırılmasına karşı olduğunu belirten Abbas, sivillerin ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Abbas ayrıca, barış ve güvenliğin Filistin halkına meşru haklarının verilmesi ile sağlanacağını, siyasi bir çözüme ve iki devletli çözüme ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

NEKBE NEDİR?

Nekbe, Filistinliler tarafından, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de Filistin topraklarını işgal edip bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutmasını anmak için her yıl 15 Mayıs'ta kutlanan "Büyük Felaket" olarak anılır.