Geçen yıl, sıfır otomobillerin ulaşım sorunu ve yatırım aracı olarak görülmesi nedeniyle ikinci el otomobil piyasası hem miktar hem de fiyat açısından büyük bir talep artışı yaşamıştı.

Ancak bugün ikinci el piyasası durma noktasına gelmiş durumda. Araç satış sitelerindeki ilan sayıları, alıcı bulunamadığı için zirve yaptı.

Yüksek mevduat faizleri, hem alıcıları hem de satıcıları etkiliyor. Yüksek kredi faizleri, araç almak isteyenleri zorlarken, yüksek mevduat getirisi ise araç sahiplerini etkiliyor.

Teknosa'dan 1 milyar yatırım Teknosa'dan 1 milyar yatırım

Geçmişte yatırım aracı olarak görülen otomobiller, yüksek mevduat faizleri nedeniyle artık tercih edilmiyor. Bu nedenle, paralarını faizde değerlendirmek isteyenler ilan sitelerine akın etmiş durumda.

Popüler araç ilan sitelerinde Nisan ayında 750 bin civarında olan ilan sayısı, bugün neredeyse 1 milyona yaklaştı.

Ancak yılbaşından önce ikinci el araç satış süresi ortalama 15 günken, bugün 2 aya kadar çıktı.

FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Geçen yıl sıfır araç fiyatlarını aşan ikinci el araç fiyatları, alınan önlemler ve getirilen yasaklarla geriledi.

Sıfır araç girişinin artması ve yapılan kampanyalar sonucunda, ikinci el araç satışları yeni yılda durma noktasına geldi. Ancak fiyatlarda büyük bir düşüş beklenmiyor. Geçmişteki gibi aşırı artışlar olmasa da fiyatlar düzenli bir şekilde aylık yüzde 3 ila 5 arasında artmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre, sıfır otomobil pazarındaki düşük fiyatlı 2023 model araçların tükenmesi durumunda, yüksek fiyatlı 2024 modellere erişemeyenlerin ikinci el pazarını daha canlı hale getireceği öngörülüyor.