İzmir merkezli PKK operasyonu: 13 gözaltı İzmir merkezli PKK operasyonu: 13 gözaltı

HABER MERKEZİ

Ankara’da dün gerçekleştirilen Türkiye-Irak güvenlik zirvesi önemli kararlara sahne oldu. Anlaşmaya göre Irak’ta teröre karşı iki merkez kurulacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in eş başkanlığındaki toplantılara Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı Hakan Fidan, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Iraklı mevkidaşları katıldı. 

Toplantılarda iki ülke arasında imzalanan 27 adet anlaşma ve mutabakat zaptı değerlendirildi, ortak iş birliği konuları ele alındı. Başta terörle mücadele olmak üzere çeşitli alanlarda çalışacak olan iki merkez kurulmasına karar verildi. Merkezlerden biri Bağdat’ta olacak ve adı Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi olacak. Başika’da kurulacak ikinci merkez ise Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi adıyla faaliyet gösterecek. 

27 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın TBMM’de konuşması gündeminin gölgesinde kalmasına rağmen, önemli ve kritik bir zirve olarak görülen toplantıların ardından Fidan ve Hüseyin ortak basın toplantısı düzenledi. Türk Dışişleri Bakanı Fidan, her iki ülkenin bu sonuç için önemli bir çaba gösterdiğini belirterek şunları söyledi: 

“Türkiye ve Irak arasında askeri, güvenlik işbirliği ve terörle mücadeleye dair mutabakat zaptı az önce iki ülkenin savunma bakanları tarafından imzalandı. Bu anlaşma tarihi öneme sahiptir. Bu anlaşmada öngörülen ortak koordinasyon ve eğitim merkezleriyle işbirliğimizi bir üst seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz. Kurumlarımız Irak ile birlikte önemli bir çalışma ortaya koydu. Bu çabanın somut çıktılarını ise Iraklı kardeşlerimizle beraber hayata geçiriyoruz. Son dönemde hem siyasi, hem teknik düzeydeki karşılıklı temaslarımızı yoğunlaştırdık. İlişkilerimize güç kazandırdık. Bu olumlu seyri Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz Nisan ayında Irak’a gerçekleştirdikleri tarihi ziyarette taçlandırdık. Bu ziyarette 27 anlaşma ve mutabakat zaptının imzalanması ortak irademizin en önemli tezahürü. Mutabakat zabıtlarının yazılması, hazırlanması kolaydır, ancak bunun yürürlüğe girmesi önem arz etmektedir ve geniş çaplı çalışmalar gerektiriyor. Anlaşmayla iki ülke tarafından bu mutabakat zaptının takip edilmesi noktasında daimi bir komisyon kurulacak”.

Irak’la varılan anlaşmaya göre iş birliğinin çerçevesi ticaret, enerji, su, eğitim ve askeri konularını da kapsıyor.

Editör: Elif Erbay