Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki "Aksaray" Cumhurbaşkanlığı Karargahı’nda resmi törenle karşılandı.

Ardından liderler, toplantı sonrası iki ülke arasındaki ikili ilişkileri müttefiklik düzeyine çıkaran Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı imzaladı.

Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit

İki ülke işbirliğine vurgu

Bugün Orta Asya, Güney Kafkasya ve Hazar bölgelerinin tek bir jeopolitik bölgeye dönüştüğünü söyleyen Aliyev, "Bölgelerimizdeki olumlu süreçler Özbekistan ile Azerbaycan'ın etkin işbirliğine bağlıdır." ifadelerini kullandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ise, Aliyev’in ziyaretinin tarihi olduğunu nitelediği toplantıda, "Birkaç yılda Özbekistan-Azerbaycan ilişkilerini devletlerarası işbirliğinde en üst düzeye çıkarmayı başardık" dedi.

Toplantıda ayrıca iki ülke arasında vatandaşların haklarının korunması, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında 2025-2026 yıllarına yönelik işbirliği programı, ticari-ekonomik ve yatırım alanında işbirliğinin daha da genişletilmesine yönelik eylem planı, eğitim ve bilim alanında işbirliği protokolü, 2024-2026 yıllarında kültürel ve insani işbirliğine yönelik yol haritası, 2024-2026 yıllarına yönelik turizmde işbirliğine ilişkin eylem planı ile adalet ve içişleri bakanlıkları ve baro birlikleri ile iki ülke şehirleri arasında işbirliğine ilişkin anlaşmalar da imzalandı.

Editör: Ömer Göyce