Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde, 1915 yılında acı bir olay yaşanmıştı. Bu olay köyün tarihinde derin izler bırakan bir ihanetin öyküsüydü. Köylüler tarafından ‘Garipler Mezarlığı’ olarak da anılan şehitliğin hikayesi yürekleri burkuyor.

1915 yılında Sarıkamış harekatına destek vermek için Merzifon'dan Erzurum'a giden bir tabur Osmanlı ordusuna bağlı Türk askeri yoğun kış nedeniyle Çınarlı köyünde konaklamış. Konaklama sırasında bir çok asker hasta olmuş. 

Türk askerlerinin hastalandığını duyan Ermeni bir doktor tedavi edebileceğini ifade etmiş. Ancak bu tedavi sadece bir bahane olduğu sonradan anlaşılmış. Ermeni doktor 40 askerimize zehirli iğne yaparak şehit etmiş.Olayın anlaşılması üzerine Ermeni doktor öldürülmüş. 40 askerin mezarlarının olduğu yere ise şehitlik yapılmış.

Köylüler düzenli olarak şehitliğin bakımını yapmaya devam ediyor. Köylüler şehitleri yalnız bırakmıyor ve sahip çıkıyor.

MSB: Ordumuz yalnızca milli ve yerli üretim muhabere sistemleri kullanıyor MSB: Ordumuz yalnızca milli ve yerli üretim muhabere sistemleri kullanıyor

Köylülerden Şemsettin Özkan, yaşanan ihaneti ve şehitleri unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi:

“Burada yatan şehitler, Rus harbine katılmak üzere Merzifon’dan yaya halde geliyorlar ve burada konaklıyorlar. Yoldan gelen askerin ayağı şişiyor, yorgunluk ve halsizlikten hastalanıyor. Rahatsızlanan askerler revire kaldırılıyor. Revirden gelen askerler daha yorgun bitap bir hale geliyor. Vücutlarının çeşitli bölgelerinde morarmalar meydana geliyor. Bunun üzerine komutan şüpheleniyor. Yemekten olsa herkese olur diye düşünüyorlar. Sadece revire giden askerlerde bu şikâyetler ortaya çıkıyor. Bunun üstüne komutan araştırıyor ve doktorun gayrimüslim olduğunu öğreniyor. Bu doktor 40 vatan evladını zehirli iğneyle şehit ediyor. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Yıllar geçse bile bizler her yıl burada tören tertipleyip şehitlerimizi anıp dualar ediyoruz.”

 

Editör: Uğur Kaçar