Özellikle kuaförlerden giyim mağazalarına kadar birçok esnaf, kredi kartı komisyonlarından kurtulmak adına doğrudan IBAN üzerinden ödeme almayı tercih ediyor. Ancak TÜKONFED üyesi ve avukat Saadet Kartı, bu yöntemin kara para aklama veya uyuşturucu ticareti gibi suçlara aracılık etme riskini artırabileceğini vurguluyor.

Avukat Kartı, "IBAN üzerinden para göndererek, bilmeden de olsa suça ortak olabileceğinizi" belirtiyor ve kara para aklama yöntemlerinden birine dikkat çekiyor.

Örneğin, binlerce kişiye dağıtılan paralar, işletmeler aracılığıyla sisteme sokulabilir ve eğer işletmenin IBAN'ına para gönderirseniz, bu süreçteki bir aktör olarak suçlanabilirsiniz şeklinde uyarıda bulunuyor.

Vergi müfettişleri kesintisiz mesaide! Vergi müfettişleri kesintisiz mesaide!

Online alışverişlerde IBAN'a ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kartı, dolandırılma riskinin yüksek olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca, IBAN üzerinden yapılan ödemelerin kartlı işlemlerde olduğu gibi tüketicinin kredi puanlarını artırmadığını ve bu nedenle tüketici avantajlarından yararlanılamayabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar, bu nedenle özellikle banka hesabı bulunan kişilere, bu tür ödeme yöntemlerinden kaçınmaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyor.