Yeni düzenlemeyle ev kadınları, isteğe bağlı emeklilik başvurusunda bulunduklarında sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Bu destekle, asgari ücret üzerinden prim yatıran bir kişinin 25 bin liralık ödemesinin bir kısmı devlet tarafından sağlanacak. Şu anda asgari ücret üzerinden hesaplandığında en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruşken, bu düzenleme ile devlet 2 bin 133 lira 60 kuruşunu karşılayacak. Böylece ev kadınları, ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.

Erken Emeklilik Prim Esitleme

Çalışan Kadınlara Yıpranma Payı

Meclis gündeminde ayrıca çalışan kadınların emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi konusu da bulunuyor. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin, çalışan kadınlar için de çocuk sayısına göre uygulanması planlanıyor. Bu düzenleme, çalışan annelerin emeklilik şartlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Kademeli Emeklilik

Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşüyor

Moody's İsrail'in kredi notunu düşürdü Moody's İsrail'in kredi notunu düşürdü

Bir diğer önemli düzenleme ise Bağ-Kur’lu küçük esnafı ilgilendiriyor. Bu düzenleme ile Bağ-Kur’lu küçük esnafın prim gün sayısı, SSK’lı çalışanın prim gün sayısına eşitlenecek. 1 milyon küçük esnafın 9 bin prim günü, 7 bin 200 güne çekilerek 5 yıl erken emekliliğin önü açılacak. Bu imkandan 10 ve altında çalışanı olan esnaflar yararlanabilecek.

Kademeli Emeklilik Sartlar Neler

Yeni Emeklilik Reformu (EYT)

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnaf için prim gün şartı 9 binden 7 bin 200'e inecek. Bu tarih sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlaması gerekecek.

TBMM’ye gelecek bu yeni düzenlemeler ile ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olmaları ve emekliliklerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Bayram sonrası yoğun mesaiye başlayacak olan Meclis’ten çıkacak kararlar, milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Ev kadınları ve Bağ-Kur’lu esnaflar için yapılacak bu reformların, erken emeklilik için büyük bir fırsat sunması bekleniyor.

Editör: Elif Erbay