Dünya

Hoshtein İsrail'de! Netanyahu Galant'a Gideon dedi

Biden'ın danışmanı Hochstein, Lübnan’a saldırı tehdidinde bulunan bir taraftan da Savunma Bakanı Galant’la kavgalı olan Netanyahu’yu uyarmak için bizzat İsrail’e gitti. Hochstein’in ziyareti öncesinde Galant, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. İsrail basını Galant'ın yerine Gideon Sa'ar'ın geleceğini duyurdu...

Abone Ol

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, İsrail'in daha geniş çaplı bir savaş ve kara harekâtıyla tehdit ettiği Lübnan'la artan gerginliği azaltmak amacıyla pazartesi günü İsrail'e geldi.

Biden Netenyahu’yu uyardı

Hochstein'ın programında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant ile görüştükten sonra Lübnan'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan’ın bildirdiğine göre Savunma Bakanlığı’nı Lübnan'ın güneyindeki askeri operasyonları genişletmeyi reddeden Galant’ın yerine Gideon Sa’ar devralacak.

Hochstein, Netanyahu'yu Lübnan'a karşı daha geniş kapsamlı bir savaş başlatmaması konusunda uyardı.

Hizbullah’ın, 8 Ekim’den beri Filistinli direniş gruplarına destek için düzenlediği saldırılara İsrail’in de karşılık vermesiyle gerilim artarak devam etti.  

Hizbullah, İsrail’in Lübnan topraklarına yönelik saldırılarına yanıt olarak, Filistin’in kuzeyindeki İsrail askerine noktaları ve yerleşim birimlerine saldırılarını yoğunlaştırdı.

Diplomasi trafiği

Lübnan'ın bir sonraki liman olup olmadığı doğrulanmadı ancak İsrail Savunma Bakanı Galant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile yaptığı son telefon görüşmesinde, Hizbullah ile bir anlaşmaya varma şansının azaldığını söyledi.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Galant, "İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah varlığını ortadan kaldırma ve İsraillilerin kuzeydeki evlerine güvenli bir şekilde dönmesini sağlama konusundaki kararlılığını" vurguladı. Açıklamada, ülkenin kuzeyindeki binlerce İsraillinin günlük roket ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle evlerini terk ettiği belirtildi.

Kaynaklar, 7 Ekim’den bu yana İsrail- Hizbullah topyekûn savaşın en yakın anında.    

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı arasında Gazze'ye yönelik saldırılar ve Hizbullah'la mücadele konusunda aylardır süren anlaşmazlık sık sık girdikleri sözlü atışmalarla kamuoyuna da yansıdı.

Aşırı sağcı İsrailli yetkililerin bazıları, İsrail'in 1982-2000 yılları arasında işgal ettiği Güney Lübnan'ın tamamen karadan işgal edilmesini desteklerken, diğerleri bunun İsrail üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Hizbullah ise böyle bir hamle konusunda uyarıda bulunarak, gelecekteki herhangi bir savaşın "sınırsız" olacağını söyledi.

İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı, son tehdidinde, sınırın Lübnan tarafını ifade eden "güvenlik kuşağını" işgal etmeye "hazır" olduğunu bildirdi.

ABD endişeli

Haaretz gazetesi, geçen hafta Biden yönetiminin, ABD seçimleri öncesinde İsrail ile Hizbullah arasında tam ölçekli bir savaşın patlak vermesinden ciddi şekilde endişe duyduğunu bildirdi.

İsrailli yorumcu Nadav Eyal geçen hafta X'te yazdığı yazıda, ABD'nin "özellikle Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde, daha geniş bir bölgesel çatışma riskinin artmasından derin endişe duyduğunu" belirtti.

"Bu tırmanışı önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve Gazze'deki savaşı durdurmak Biden yönetimi için bir önceliktir. Ancak zamanlamalar senkronize değil: Amerikan seçimlerinin zamanlaması ve İsrail'in Hizbullah'a yönelik artan baskısının zamanlaması" diye ekledi.