Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Beyrut’un Dahiye bölgesinde düzenlenen Fuad Şükr’ün cenaze töreninde konuştu. Konuşmasının başında Fuad Şükr’ün askeri yeteneklerinden ve öneminden bahseden Nasrallah, onun kaybının son derece önemli olduğunu ancak bunun kararlılıklarını sarsmadığını ve mutlaka bir cevap verileceğini açıkladı; "ölçülü, bilinçli, güçlü ve etkili" bir cevap.

Nasrallah'ın "huzursuz bekleyiş" stratejisi 

Nasrallah, tüm dünyanın merakla beklediği İsrail'e verilecek cevaba ilişkin, "ölçülü ve bilinçli" olacağını vurguladı, "İsrail'in mevcut beklenti ve bekleyişinin" de cevabın bir parçası olduğunu belirtti.
Nasrallah, İsrail'in bugün "bir buçuk ayak" üzerinde durduğunu ve bunun da tehlikeli bir duruma işaret ettiğini belirterek,  "İsrail'in bugünkü beklenti halinin savaşın bir parçası olduğunu" vurguladı.
Ardından İsrail'in kuzeydeki fabrikalarının bir saat içinde, hatta "yarım saat içinde" yok edilebileceğini söyledi.

Hizbullah'ın İsrail'e cevabı yaklaşıyor

Nasrallah, Beyrut ve Tahran'da sadece Direniş liderlerini değil sivilleri de hedef alan terör operasyonlarını gerçekleştiren İsrail'e verilecek karşılıkla ilgili "Allah'ın izniyle cevabımız yaklaşıyor" dedi.
Mutlaka bir yanıt verileceğini belirten Nasrallah, bunun "güçlü ve etkili" olacağını söyledi. 
Nasrallah ayrıca bu yanıtın tek başına Hizbullah'ın ya da Direniş Ekseni'nin toplu yanıtının bir parçası olarak gelebileceğini belirtti.
'Bizi sırtımızdan bıçaklamayın'
Konuşmasında Lübnan halkına seslenen Nasrallah, mevcut tehlikelerin farkına varılmasının önemini vurgulayarak Direniş'in zaferinden değil aksine İsrail'in zafer kazanma ihtimali belirdiğinde korkmaları gerektiğini söyledi. 
Ayrıca Lübnan'da Direniş'i desteklemeyenlerden çabalarını baltalamaktan kaçınmalarını istedi.
Nasrallah, "Lübnan'da bizi desteklemeyenlerden bizi sırtımızdan bıçaklamamalarını istiyoruz" dedi.

Hamas'tan şok iddia! "Afrikalı sığınmacılar..." Hamas'tan şok iddia! "Afrikalı sığınmacılar..."

Savaşın merkezi: Filistin, Gazze Şeridi ve Batı Şeria

Konuşmasının devamında, bölgesel düzeye gelen savaşla ilgili açıklamalarda bulunan Nasrallah, savaşın tüm destek cepheleri tarafından desteklendiğini ancak ana savaş alanının Filistin, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yoğunlaştığını belirtti. 
Genel Sekreter konuşmasının devamında son gelişmelerin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun aşırılık yanlısı hükümetinin hedeflerini ortaya koyduğunu, ateşkes ya da savaşın durdurulması çağrılarını reddettiğini ve yeniden çatışmalara dönmekte ısrar ettiğini kaydetti.

Nasrallah'a göre Netenyahu ve ABD'nin amacı

Nasrallah Netanyahu'nun amacını,  "Gazze'yi kontrol altına almak ve mutlak güvenlik kontrolü uygulamak, Gazze içinde bile bir Filistin Devleti fikrini reddetmek" olarak ifade etti. 
Nasrallah ayrıca İsrail'in Batı Şeria'adaki saldırılarına işaret ederek "yerleşim yerlerini genişletme, Filistinlileri Ürdün'e doğru sürme ve işgal altında kalan bölgeyi resmen ilhak etme planları" olduğuna dikkat çekti.
Hizbullah lideri ayrıca İsrail'in uluslararası topluma bir Filistin Devleti kurma niyetinde olmadığını defalarca ilettiğini ve 31 yıl önce imzalanan Oslo Anlaşmalarından bu yana hiçbir siyasi ilerleme kaydedilmediğini belirtti.
Amerika'nın Filistin devletine ilişkin söylemini de eleştiren Nasrallah,  bunu "ikiyüzlülük ve yalan" olarak nitelendirdi.
ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin geçmişe kıyasla azalan gücünü ve prestijini yansıttığına dikkat çeken Nasrallah, İsrail'in korunmak için büyük ölçüde ABD ve Batılı ülkelere bel bağladığını kendisini bağımsız olarak koruyamadığını vurguladı.

İsrail'in Filistin tehdidi

Nasrallah, Netanyahu hükümetinin Gazze ve Batı Şeria'da kazanacağı bir zaferin Mescid-i Aksa'yı ve Filistin davasını tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.
Netanyahu ve müttefiklerinin Filistinliler için alternatif bir vatan olarak Ürdün'ü kurmayı amaçladığını ileri süren Nasrallah, mevcut savaşın amacının İsrail'in zaferini önlemek ve Filistin davasını korumak olduğunu belirtti. 
 

Editör: Burçin Çelikkol