Dünya

Hizbullah saldırısı İsrail’e çok pahalıya mal oldu

İsrail’in Lübnan’a saldırılarının ikinci gününde ortaya çıkan fatura savaşı sürdürmeye hevesli Netanyahu ve destekçileri için sürdürülebilir bir savaş olmadığının göstergesi oldu.

Abone Ol

İsrail medyası, Hizbullah tarafından düzenlenen operasyonların yalnızca son iki gündeki maliyetinin tahmini 4 milyar şekele, yani 1,07 milyar dolar olduğunu bildirdi.

İngiliz The Economist gazetesi ise İsrail`in en büyük üç bankasına bağlı müşterilerin, birikimlerini yurt dışına transfer yollarını aramaya başladıklarını açıkladı.

İsrail ekonomisi çöküşte

İsrail kamu yayın kurumu Kan, Lübnan’a pazartesi gününden beri düzenlenen saldırıların, İsrail’e yaklaşık 650 milyon şekele, yani 173 milyon dolara mal olduğunu açıkladı.

Medya raporlarına göre İsrailli yetkililer, Lübnan`a yönelik hava saldırısı kampanyasının 10 günden fazla sürmesi durumunda ek bir bütçenin onaylanması gerekeceğini belirtti.

İsrailli emekli Tuğgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı Mali danışmanı Reem Aminoach, İsrail`in Kanal 12 televizyonuna verdiği röportajda, füze savunma sistemlerinin artan kullanımını, maliyetlerdeki artışa neden olan önemli bir faktör olarak gösterdi.

Savaşın doğrudan maliyetinin yaklaşık 130 milyar şekel olduğunu ve bunun çok ağır olduğunu belirten Aminoach, bu maliyetin, nihayetinde ele alınması gereken dolaylı maliyetler hesaba katıldığında, toplam 250 milyar şekele ulaşabileceğini vurguladı.

The Economist`te yer alan bir raporda ise bir dizi yatırımcının ‘İsrail`i yutacak bir savaşa’ hazırlık yaptığı belirtildi.

Raporda, İsrail ile Hizbullah arasında tam ölçekli bir savaşın, İsrail ekonomisi için kâbus senaryosu anlamına geleceği ifade edildi.

Rapora göre, böyle bir savaşın İsrail`in ekonomik büyümesine vereceği zarar, Filistin direnişinin 7 Ekim operasyonunun etkisinden bile daha büyük olacağı değerlendirildi.

İsrailliler birikimlerini yurtdışına transfer ediyor

Gazete, savaşın Tel Aviv de dahil olmak üzere İsrail`in kilit ticari merkezlerine uzanmasının, işgalci varlık için en endişe verici senaryo olarak nitelendirdi.

Tüm bu zorluklara ek olarak, yatırımcıların fonlarını yurt dışına taşımaya çalışması nedeniyle İsrail bankaları önemli miktarda sermaye çıkışıyla karşı karşıya kalıyor.

The Economist`e göre İsrail`in en büyük üç bankası,birikimlerini yurtdışına transfer etmek isteyen müşteri sayısında keskin bir artış olduğunu bildirdi.