Lübnan'daki Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, 30 Ağustos 1960'ta Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burç Hamud'da doğdu. Nasrallah, Lübnan'daki Hizbullah örgütünün genel sekreteridir.

Hasan Nasrallah, 1975 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında ailesinin memleketi olan Güney Lübnan'daki El Bazuriye köyüne kaçtı. Orada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı.

Irak'ta Şiî eğitimi gören Hasan Nasrallah, daha sonra Lübnan'a dönerek Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musavi'nin kurduğu okulda öğrenim gördü.

Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi... Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi...

Nasrallah Hizbullah'a nasıl lider oldu?

1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katılan Nasrallah, hayatını İsrail'i Lübnan'dan atma amacına adadı. Hasan Nasrallah, 1992 yılında Abbas Musavi'nin İsrail tarafından öldürülmesinden sonra Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi.

Hizbullah lideri Abbas Musavi 16 Şubat 1992'de Lübnan'ın güneyinde bulunduğu bir esnada İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybedince Hasan Nasrallah, İran'ın kararıyla Hizbullah liderliğine getirildi. İran'ın diğer adaylar yerine Nasrallah'ı tercih etmesinin temel sebebi, Nasrallah'ın İran'a bağının çok daha fazla olmasıydı.

14 Temmuz 2006 tarihinde 2006 Lübnan Savaşı sırasında Hasan Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro İsrail'in attığı bombalarla imha edildi, ancak Nasrallah sağ olarak kurtulmayı başardı.

Editör: Ercan Çankaya