Türkiye geneli hava durumu tahminleri (5 Eylül 2024) Türkiye geneli hava durumu tahminleri (5 Eylül 2024)

Elif Erbay/Haber Merkezi

Ahmet Köse, önümüzdeki günlerde ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek olan sıcaklıklar hakkında uyarılarda bulundu. Köse "İzmir, İstanbul ve Ankara'da hissedilen sıcaklıklar 50 dereceyi bulabilir." dedi.

Halk arasında "Afrika Sıcakları" olarak bilinen sıcak hava dalgasının Türkiye üzerindeki etkilerini anlatan Köse, "Önümüzdeki süreçte, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı tahminlere göre, ülke genelinde hava sıcaklıkları hafta boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek. Halk arasında "Afrika sıcakları" olarak bilinen bu sıcak hava dalgası, bizleri bunaltmaya devam edecek." ifadelerini kullandı. 

Kalp Krizi-1

Kalp krizi ve beyin kanamasını tetikliyor

2007'de Avrupa'da yaşanan sıcaklıklar nedeniyle 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Köse "Bu tür sıcaklıklar kalp krizi ve beyin kanaması gibi hastalıkları tetikleyebiliyor." diyerek uyarıda bulundu. 

Ahmet Köse uyarılarında özellikle hamile, kronik hastaları ve yaşlıları ele alarak "Bireylerin 11.00 ile 14.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Mutlaka çıkmaları gerekiyorsa, 15 dakikanın üzerinde güneş altında kalmamaya özen göstermeliler. Ayrıca, beslenmelerine dikkat etmeli, yağlı yiyeceklerden, alkolden ve gazlı içeceklerden uzak durmalı, bol sıvı tüketmelidirler. Gölgede, sessiz ve sakin bir yaşam tarzı benimsemeleri önemlidir." dedi

Tüylü dostlarımızı unutmayalım

Sokak hayvanlarının da bu sıcaklardan son derece etkilendiğine değinen Köse "Bu sıcaklıklar sadece insanları değil, dostumuz olan kedileri ve köpekleri de etkiliyor. Sokaklara birer kap su bırakarak onların da rahatlamasını sağlayabiliriz." diyerek tüylü dostlarımızı da unutmamız gerektiğini vurguladı.

Sıcak Havalar Geri Geliyor 18 Haziran 2024 Hava Durumu Tahmini

Bunaltan sıcaklıklar doğa için gerekli

Artan sıcaklıkların bizleri bunalttığını belirten Köse bu sıcaklıkların doğanın işleyişi için gerekli olduğuna da değindi. Köse "İnsanlar olarak bu sıcaklıklardan bunalsak da doğanın ve bitkilerin bu sıcaklıklara ihtiyacı var. Üzümler ve karpuz gibi meyvelerin olgunlaşması için bu sıcaklıklar gerekli." ifadelerini kullandı.

Orman Yangınları

Orman yangınlarına sebebiyet vermeyelim

Sıcak havaların kuruttuğu ormanların alev almasının an meselesi olduğunu belirten Köse "Yolculuk yapan insanların ise sigara izmaritlerini dışarı atmaktan kaçınmaları, pikniğe gidenlerin ateşlerini tamamen söndürmeleri gerekmektedir. Ormanlarımızı korumak için dikkatli olmalıyız. Ormanlarda yangın tehlikesi çok yüksek ve küçük bir kıvılcım büyük felaketlere yol açabilir." şeklinde konuşarak uyarıda bulundu.

Sıcak havalar yeni başladı

Bu sıcak havaların daha yeni başladığını söyleyen Ahmet Köse artışın Ağustos ortalarına kadar devam edeceğini belirtti. Köse "Bu sıcak hava dalgası, önümüzdeki bir hafta boyunca devam edecek. Özellikle Temmuz'un son haftası ve Ağustos'un ilk yarısında, eyyam bahur dediğimiz sıcaklıklar daha da artacak. Bu sıcaklıklar henüz son sıcaklıklar değil, yaz sıcaklıklarını daha yeni yaşamaya başladık ve daha da kuvvetlenerek devam edecek." dedi.

Editör: Haber Merkezi